2024. március 19., kedd

A kolbásztöktől a hokkaidóig

Egy moholi hobbikertész 25-26 fajta tököt termeszt a kiskertjében

Főleg sütő- és főzőtököt, illetve kevéske dísztököt is termeszt a moholi Miloš Ivanov hobbikertész, akinek apró veteményeskertjében az idén 25-26 fajta tök termett. Kezdve a sokféle ételnek elkészíthető kolbásztöktől, amelyből növekedés közben is levágható egy-egy darab anélkül, hogy ezt a növény megsínylené. Megtalálható nála még a szivacstök vagy luffatök is, amelynek érett, rostos húsa természetes fürdő- és mosogatószivacsként használható. Termesztett piros színű hokkadio tököt, amelyet világszerte a legfinomabb sütőtöknek tartanak, és elkészíthető levesnek, sütve és töltve is. Van nála krokodilsütőtök is, amely akár májusig is eláll és felhasználható. A hagyományos helyi fajták szintén megtalálhatók nála, köztük a dinka és a tambura, a lopótök és a patisszon, de vannak a világ távoli sarkából származó ritka tökfajták is, közülük az egyik legújabb szerzemény egy mauritiusi étkezési tök.

– Már 20 éve foglalkozok töktermesztéssel, kisebb-nagyobb mennyiségben, de most már egyre több és több fajtám van. Minden évben bevezetek két-három új tökfajtát, ami másnak nincs, hogy érdekesebb legyen a termesztés – magyarázta Miloš Ivanov. – Jelenleg 25-26 tökfajtát termesztek. A sütőtöktől kezdve a spagettitökig, amely kiadós, és reszelve tészta helyett is fogyaszthatják a gluténérzékenyek. Van nálam szivacstök (luffatök), aminek érett belseje természetes fürdő- és mosogatószivacsként használható. Kiváló és kímélő bőrradír a lányoknak és a nőknek, mosogatásnál óvja a kerámia- és a teflonedényeket, de alkalmazható a virágkötészetben és dísztárgyak készítéséhez is. A hosszú kolbásztökökből, vagyis a jurgetákból van tarka és fehér. Az utóbbi jurgetából zölden lehet levest főzni, jó kirántani, valamint fasírtnak is kiváló. Ebből a tökfajtából érés közben is le lehet vágni egy-egy darabot, és tovább nő. Nagyon érdekes a hokkaido tök, amely piros színű, sütni való tök, és nagyon finom. Van egy francia tökfajtám, aminek viszont gesztenyeíze van. Érdekes a krokodiltök is, ami szintén sütőtök, és nagyon sokáig eláll. Termesztek olyan tökfajtákat is, amelyek szezonálisak. Ezek közül egyik a cukorbetegeknek javasolható inzulinos tök, a balzsamkörte vagy karéla. Ez egyébként egy apró, zöld színű és keserű ízű tök, ami gyorsan besárgul, majd szétnyílik, és akkor fogyasztható. A cukorbetegnek körömnyi mennyiséget kell bevennie belőle, mivel inzulint tartalmaz – magyarázta a férfi.

A hobbikertész kiemelte, hogy az étkezési tökök amellett, hogy nagyon egészségesek, kiváló élelmiszerek is, hiszen sokrétűen elkészíthetők sütve vagy főzve akár levesként, fasírtként, kirántva, salátaként vagy kalácsként, de feldolgozható szörpnek és lekvárnak is.

Miloš Ivanov az idei töktermés egy részével

Miloš Ivanov az idei töktermés egy részével

– Az általam termesztett tökfajták 80 százaléka ehető, bár van valamennyi dísztök is. A tökök egy részét el is adom, de szeretem fogyasztani is. Nem permetezek a kertben, nálam minden bio, nem használok permetszert. Azt a néhány poloskát, ami rászáll a tökre, azt kézzel irtom. Kicsi a kertem, ezért nálam tök tök hátán van. Mindenki csodálkozik, hogy ennyi fajtát hogyan lehet egy ilyen kis területen termeszteni. Minden az időzítésen múlik, hogy ne egyszerre virágozzon, és ne keveredjen. Megvan, hogy mely tökfajták nem keverednek, ezért keverve ültetem el őket. Szeretem a töktermesztést, mert ebben nyugalmat lelek. Ha elegem van mindenből, akkor szépen kimegyek a kertbe, és ott megnyugszok. Képes vagyok a kertben órák hosszat eltökörészni. A töktermesztésbe sok szeretetet kell beleölni, és kitartónak lenni, mert az idén háromszor-négyszer kellett újraültetni némelyik tökfajtát, mivel kedvezőtlen volt az időjárás. Az április és május nagyon hideg, a június meg túl száraz, ezért nagyon gyéren kelt, és muszáj volt újraültetni egyes fajtákat. Minden évben májusban kezdem a termesztést, mert hiába szeretném korábban, ha hideg a föld, vagy valami éri, nem megy semmire. Volt, hogy elültettem márciusban és áprilisban, de semmivel nem lett előbb, letökösödött, nem haladt, mert hiányzott a szükséges hőmérséklet. Előfordult, hogy mérgemben szétszórtam a kertben a magot, ami szépen kikelt, és mind megmaradt, utána csak szét kellett palántálni. Sok munka van a töktermesztéssel, mert a lógós, hosszú tököt először fel kell folyatni. Miután felvezettem bambuszpálcára, és felkötöztem, széthúzom hálóra, hogy nőjön. A kolbásztök, amikor eléri a 20–30 centis hosszúságot, utána képes naponta 7-8 centit nőni, csak vizet kell adagolni, mert azt szereti – mondta Miloš Ivanov.

A hobbikertész szerint nem számít költségesnek a töktermesztés. Megjegyezte, hogy a ritka tökfajták beszerzése lehet költséges. Példaként megemlítette, hogy egy holland katalógusból vásárolt magot a Jugoszlávia nevű dísztökből, amiből 10 szem került 4-5 euróba. Kiemelte, hogy szeretné, ha mások is belevágnának a töktermesztésbe, mert ez szép tevékenység, és egyben kiváló élelmet lehet vele termelni. Az érdeklődőknek szívesen segít szakmai ismeretekkel, és tökmagot is ad a termesztéshez. Miloš Ivanov már ötödik alkalommal szervezett töknapot Moholon a családi házában, ahol tökből készült 20-féle ételből és italból tartott kóstolót, valamint tökbemutatót.