2024. március 28., csütörtök

Gyermekhét Zentagunarason

Tartalmas programot készített a nőszervezet – Szombaton használtruha-osztás

A zentagunarasi Armida Nőszervezet az idén első alkalommal szervezett gyermekheti programsorozatot a helyi gyerekek számára. Az események hétfőn kezdődtek és pénteken értek véget. Kádár Krisztina, a gyermekheti programok egyik szervezője elmondta, hogy három különböző rendezvényre került sor a gyermekhét keretében.

– Október első hete a gyermekhét, s az erre készített programjaink hétfőn kezdődtek, amikor az alsós iskolásoknak szerveztünk egy játékbemutató napot. A tájház udvarában régi, hagyományos játékokat ismerhettek meg, amiket előzőleg a Napsütötte nyári táborban készítettünk. Emellett egy kis sós és édes nasit is kaptak. Csütörtökön a gyerekek egy érdekes előadást nézhettek meg a Zentagunarasi Fejlesztési Alap és a helyi könyvtár szervezésében. Ezen az óvodás és az alsós gyerekek is részt vettek, mintegy 70-80-an. A nyúl és a káposzta című bábelőadást a moholi Jancsi Bohóc Bábszínháza mutatta be a színházteremben. Ez egy interaktív előadás volt, amibe a szereplők a gyerekeket is bevonták. A bábelőadás a gyerekek számára ingyenes volt. A gyermekheti programsorozat pénteken ért véget, az ovisok számára szerveztünk egy érdekes programot a tájházban. Elsőként megnézték a tájszobákat, és az óvónők beszéltek nekik a régi háztartási tárgyakról, azok használatáról és arról, hogyan éltek őseink. Ezt követően az Armida tagjai megmutatták a gyerekeknek, hogyan kell gofrit sütni, és a gyerekek természetesen meg is kóstolhatták a frissen sült finomságot. Útravalónak elkapták a legfinomabb gofri receptjét – mondta el Kádár, majd hozzáfűzte, hogy az eseménysorozatot és a szervezet munkáját rendszeresen támogatja Topolya község önkormányzata, a zentagunarasi helyi közösség és a Magyar Nemzeti Tanács.

Az ovisok megismerték a régi használati tárgyak működését

Az ovisok megismerték a régi használati tárgyak működését

Az Armida a közeljövőben több eseményt is szervez, valamint részt vesz más szervezetek rendezvényein – tudtuk meg Kádártól. Szombaton délelőtt a művelődési központban ruhagyűjtési és -osztási akciót tartanak a Kultúrotthonban . Ez 7 órakor kezdődik és fél 10-kor fog véget érni. Az adományozók a ruhaosztás ideje alatt tudják átadni a felesleges ruhaneműiket, valamint elvinni olyan darabokat, amelyekre szükségük van. A Mag Hagyományápoló Egyesület hamarosan hagyományos kukoricatörést fog tartani, ezen is részt fognak venni az Armida tagjai. Emellett az egyesület hagyományosnak nevezhető halloween retró bulit szeretne tartani november 6-án – mondta el Kádár, majd hozzáfűzte, hogy ennek megtartása a járványhelyzet alakulásától függ. Ez az esemény felnőtteknek szól, és nem kötelező, de ajánlott a jelmezben való megjelenés.