2024. április 24., szerda

Diákok a polgármesternél

Verbászon fogadták a községhez tartozó oktatási intézmények diákjait

Predrag Rojević, Verbász község polgármestere a gyermekhét alkalmából ma délelőtt fogadta a község területén működő általános és középiskolák tanulóinak egy-egy csoportját.

A diákokkal folytatott beszélgetés során Rojević rámutatott, hogy a gyermekhét kivételes lehetőség a gyermekek és fiatalok jogainak előmozdítására, valamint igényeik és társadalmi szerepük megerősítésére.

− Minden, amit a községben tettünk és a jövőben teszünk, az itteni diákok jobb életkörülményeinek biztosítása, a modern oktatási lehetőségek és a gyermekek felnőtté válásának céljából történik. Ők jelentik számunkra városunk jövőjét, és nagymértékben rajtunk múlik, hogy milyen alapokat hagyunk hagyatékként. Emiatt az idei költségvetés jelentős részét az oktatási intézmények felújítására és korszerűsítésére fordítjuk. Az év végéig hátramaradt időszakban 356,6 millió dinárt láttunk elő az általános és középiskolák számára. Az idén először biztosítottunk ingyenes tankönyveket az elsősöknek, amire a költségvetésben 2.317.414 dinárt hagytunk jóvá. Folyamatban van a Svetozar Miletić Általános Iskola teljes felújítása, a biztonságosabb közlekedés szempontjából pedig felújításra kerülnek az intézményhez vezető utak is. Folytatódik továbbá a Žarko Zrenjanin-Uča Gimnázium, valamint a sóvéi (Ravno Selo) Branko Radičević Általános Iskola felújítása is. A Sava Kovačević városrészben a környezetvédelmi minisztérium támogatásával új játszótér épül, a község legjobb diákjai pedig laptopot, okosórát és vezeték nélküli fejhallgatót kaptak ajándékba. Mindez azonban csupán egy része annak, amit az előttünk álló időszakban tervezünk – mondta Rojević.

Szavai szerint Verbász község területén szociális és gyermekvédelemre a költségvetésből 128,5 millió dinárt biztosítottak, a különleges bánásmódot igénylő utazó diákok számára 4,5 millió dinárt, az általános és középiskolások uzsonna-, továbbá lakhatási költségeire pedig további 14 millió dinárt láttak elő, ebből 5,7 milliót az óvodai tartózkodás költségeire. A középiskolások és egyetemisták utazási költségeinek támogatására 28 millió dinárt terveztek, továbbá ingyenes uzsonnát biztosítanak a három, vagy többtagú családokban élő gyermekek számára.

Rojević rámutatott: a gyermekek tartózkodási feltételeinek javítása érdekében az említett rekonstrukciók mellett az általános iskolákban és négy óvodában folyamatban van a nyílászárók cseréje. Ezen munkálatok összértéke mintegy 173 millió dinár, a szükséges eszközök egy részét pedig a svájci kormány biztosította.

A fogadáson jelen volt még Tijana Aleksić polgármester-helyettes, Marija Milinić, oktatási és kulturális tanácsos, Srđan Stanić, a községi tanács sporttal megbízott tanácsosa, valamint Mira Nedić, a társadalmi tevékenységek osztályának vezetője.