2024. április 19., péntek
A DURINDÓ ÉS A GYÖNGYÖSBOKRÉTA MARGÓJÁRA (1.)

A társadalmi megbecsülés is nőtt

Juhász Gábor zenekarvezető szerint az anyaországi támogatás új helyzetbe hozta a hagyományápolást

Nem véletlenül mondjuk, hogy a Gyöngyösbokréta meg Durindó a vajdasági magyarság legtömegesebb és legszínvonalasabb népzenei rendezvénye. Szívet és lelket melengető volt Törökbecsén látni a kifogástalanul öltözött népi együtteseket, zenekarokat, és nézni, hallgatni produkcióikat. Mennyi munka, odaadás, szakmai hozzáértés kellett, hogy ezek az előadások színpadra kerüljenek! Az idén az LVII. Gyöngyösbokrétán 21 tánccsoport vett részt, a XLIV. Durindóra pedig 110 együttes jelentkezett be. Hatalmas tömegeket mozgat meg ez a rendezvény, de hogy mi van a hátterében, illetve mi minden történik a mindennapokban, erről beszélgettünk néhány szakemberrel Törökbecsén a fellépések előtt és között.

Juhász Gábor, a szabadkai Juhász zenekar vezetője szerint az egész vajdasági kultúrára kihatással van, hogy az anyaországból hathatós támogatást kapott ez a terület. Ezzel a hagyományápolás társadalmi megítélése is nőtt, vallja a zenekarvezető.

– A korábbi évekhez viszonyítva a vajdasági zenekarok és táncegyüttesek sokkal kiemeltebb státuszban vannak, mint korábban. Ez a Csoóri Sándor Alapnak köszönhető. Rengeteg eszköz érkezik ide, ami meglátszik a tánccsoportok viseletén, azon, hogy megfelelő néptáncoktatókat alkalmazhatnak, nagyon neves koreográfusokat hívhatnak meg Magyarországról. A viseleteiket nagyon szépen felújíthatják, és a zenekarok is hasonló cipőben járnak. Például mi is vehettünk tizenvalahány év után a zenekarnak egy egyenöltönyt, ingeket, mikrofont vásároltunk, felújítottuk a hangszereket, és ez már nagyon-nagyon ráfért erre az állományra.

Rengeteg hangszer van itt, Vajdaságban, főleg tamburák, de vannak vonós hangszerek is. Ezekre már nagyon ráfért a javítás. Erre is a Csoóri Sándor Alapnak van egy külön eszközrésze, ami a hangszerek javítására költhető. Sokat jelent ez. Felszereltük a hangszereket jó húrokkal, húrtartókkal, jó vonókat vehettünk. Ez a támogatás az utánpótlás nevelésben is igen sokat segített, hiszen az év folyamán is vannak folyamatos képzések Szabadkán, Zentán, Horgoson, Temerinben, Óbecsén. A támogatásnak hála ez egyre színvonalasabb. A fiataloknak is nagyon jó továbbképzéseket tarthatunk, de a vajdasági zenészeknek is. Például itt van a Vajdasági Népzenész Találkozó, amit mi szervezünk vagy például a népzenei táborunk, ezeknek az anyagi hátterét is az anyaországi támogatásból fedezzük. Ugyanígy több népzenei tábor is van Vajdaság-szerte, amit szintén a Csoóri Sándor Alap jóvoltából tudunk megvalósítani nagyon magas szinten. Nagyon jó színvonalat tudunk biztosítani, jó elhelyezést, igazából ez egy sokkal-sokkal jobb helyzet, mint ami korábban volt. Ennek köszönhetően ez a művészet, a hagyományápolás a társadalomban is megbecsültebb lett.

Az emberek szívesebben viszik a gyerekeket egy olyan helyre, ahol jó állapotban vannak a művelődési házak, utazási lehetőség van. Szép ruhákban léphetnek fel, tudnak biztosítani az egyesületek csizmákat… Régebben mindig az volt, hogy a kisebb gyerekek különböző tornacipőkben, mindenféle lábbeliben léptek fel, amilyen éppen otthon volt. Most az egyesületek vehettek mindenkinek csizmát, a lányoknak karaktercipőket. Igazából rengeteg minden tudott fejlődni, azt gondolom, hogy ez a vajdasági kultúrának a javára is vált.