2024. március 28., csütörtök
SZERB NEMZETI SZÍNHÁZ

Ivo Pogorelić 40 év után Újvidéken

A legendás művész Chopin zongoraversenyével lép közönség elé

A székváros kerek negyven éve várja Ivo Pogorelić koncertjét. A legendás zongoraművész, akinek játékát innovatív értelmezés, kivételes erő és pontosság jellemzi, vasárnap 20 órakor lép fel a Szerb Nemzeti Színház Nagyszínpadán a Vajdasági Szimfonikus Zenekar kíséretében, amelyet Srboljub Dinić karmester vezényel. A koncerten az újvidéki közönség számára Frédéric Chopin 2. f-moll zongoraversenyét (op. 21) adja elő. Ezt követően a Vajdasági Szimfonikus Zenekar Carl Maria von Weber A bűvös vadász (Der Freischütz) c. romantikus operájának nyitányát és Felix Mendelssohn-Bartholdy 4. „Olasz” szimfóniáját (A-dúr, op. 90) játssza.

Ivo Pogorelić 1980-ban Újvidéken, az M Stúdióban lépett fel a Chopin-pályázatot megelőzően, majd 1981-ben a Szerb Nemzeti Színházban.

Gazdag zongorakarrierjének több mint négy évtizede alatt hiteles eredményeket ért el, amelyeket a közönség és a kritikusok egyaránt értékel, miközben koncertjei világszerte elérték a várva várt kultikus események státuszát.

A dinamikus és eredeti értelmezéseiről ismert előadóművész 1958. október 20-án született Belgrádban. Hétéves korában kezdett el zongorázni. A fővárosi zenei tanulmányait Moszkvában folytatta. A Csajkovszkij Konzervatóriumban végzett. 1976-ban a a híres Alisza Kezeradze tanárnő tanítványa lett, akit később feleségül vett, de elveszítette, amikor az 1996-ban fiatalon meghalt.

A művész még 1980-ban nagy érdeklődést váltott ki a varsói Chopin Zongoraversenyen, a zenei művek innovatív értelmezésének és a csodálatos előadástechnikának köszönhetően 1981-ben intenzív koncertsorozatba kezdett Európa, Észak-Amerika, Ausztrália és Japán legrangosabb koncerttermeiben. Fellépett napjaink összes vezető zenekarával, például a Bécsi és a Berlini Filharmonikusokkal, a Londoni, a Bostoni és a Chicago Szimfonikus Zenekarokkal, a New York-i Filharmonikusokkal és még sok mással. Ivo Pogorelić még negyven év után is ugyanolyan intenzitással lép fel, és örömét leli a közönségben szerte a világon.

Emellett arra törekszik, hogy hírnevét és jövedelmét humanitárius célokra fordítsa, és fiatal művészeket segítsen. 1986-ban Horvátországban alapítványt alapított fiatal művészek külföldi tanulmányi ösztöndíjaira. 1994-ben alapítványt hozott létre Szarajevóban, hogy kórházat építsen, és további orvosi támogatást nyújtson az erőszak által elpusztított városnak. Minden évben koncertezik az UNESCO és a Vöröskereszt jótékonysági szervezetei, valamint a betegségek – például a rák és a multiplex szklerózis – ellen küzdő szervezetek érdekében. Az UNESCO jószolgálati nagykövetnek nyilvánította.

1989-ben megalapította az évente megrendezett Ivo Pogorelich Fesztivált. Ígéretes fiatal művészeket hív meg, hogy azok neves művészekkel együtt lépjenek fel. 1993-ban pedig Kaliforniában elindította a zongoraszólisták nemzetközi versenyét, mivel küldetésének tartja, hogy ennek keretében a fiatal zenészeknek 100 000 amerikai dollár értékű első díjjal támogassa karrierjük építését.

A vasárnapi újvidéki koncertre a belépőjegy a Szerb Nemzeti Színház pénztárában vásárolható meg, a jegyiroda munkaideje szerint. Jegyárak: 6000 dinár (földszint) és 5000 dinár (erkély).