2021. november 29., hétfő

Jubilál a színjátszó találkozó

Szaján a házigazdája amatőr társulataink seregszemléjének

A szajáni Ady Endre Művelődési Egyesülettel közösen, örömmel adunk hírt arról, hogy egy hét múlva útjára indul a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXV. Találkozója. Mint azt jól tudják, az idén 2014 után második alkalommal Szaján látja vendégül október 15-e és 22-e között a vajdasági öntevékeny színjátszó csoportokat.

Ünnep az idei év: 25 éves a Találkozó, Találkozónk! Az a rendezvényünk, amely a több mint száz éves színjátszásunk letéteményesei előtt tiszteleg évről évre, az előtt az ösztönös közösségmegtartó szándék és cselekmény előtt, amely a játék, az anyanyelv és a világteremtés varázsával történelmet ír, jövőt képes rajzolni. Ennek jegyében és ennek felmutatására indították el az alapítók 1996-ban színjátszóink nemes versengését, s ma is erről szól, ma sem tért le az alapítói szándékkal kikövezett útról.

Tisztelettel mondjuk el, hogy az október 15-ei nyitó ünnepség első programja a színjátszó találkozó huszonöt éves múltját megidéző kiállítás megnyitója lesz, amely 18.30 órakor kezdődik a Művelődési Ház előterében, és amelyet Virág Kiss Anita, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szakmunkatársa méltat.

A nyitó rendezvény 19 órakor, a színházteremben ünnepi beszédekkel folytatódik.
A házigazdák nevében köszöntőt Benyócki Sára elnök asszony és Tóth Zoltán, Szaján Helyi Közösség elnöke mond. A Találkozót Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke bocsátja útjára.

A megnyitó estéjén 19.30-kor mutatkozik be a kupuszini Sturcz József színjátszó csoport Ábrahám Pál Viktória című operettjével, melynek rendezője a Magyar Életfa-díjas Molnár József.

Az előadást a zsűri értékelése követi, a kerekasztal-beszélgetés továbbra is mindenki számára nyitott!

A Színjátszó Találkozó művészeti szakbizottságának tagjai az idén: Brestyánszki Boros Rozália, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának dramaturgja, Ágoston Pribilla Valéria magyar nyelv- és irodalomtanár és Balázs Áron színművész, az Újvidéki Művészeti Akadémia tanársegédje.

A Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók XXV. Találkozójára 11 előadás nevezett be:

a kupuszini Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Sturcz József színjátszó csoportja • a Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület Soma Színtársulata • a bezdáni Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színjátszói • a Palicsi Színjátszó Grund • a szenttamási Vajdasági Népek és Nemzetiségek Hagyományápoló Klubja Liliomfi színjátszó csoportja • a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület József Attila Színtársulata • a topolyai Mara Amatőr Színház • a nagybecskereki Madách Amatőr Színház • a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület JÁCCUNK Truppja • a magyarkanizsai Együtt Veled Értük Értelmi és Testi Fogyatékosok Érdekeit Védő és Segítő Egyesület Mázlistái • és a tóbai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület színjátszó csoportja.

A Találkozó továbbra sincs Súgó nélkül: az idén is naponta jelenik majd meg a zsűrizéseket, érdekességeket, híreket, a csapatokkal és a rendezvénnyel kapcsolatos minden fontos információt tartalmazó napi közlöny. Online a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet honlapján (http://vmmi.org/) is követhetnek minket.

S követhetnek bennünket a Facebookon is:

https://www.facebook.com/vmaszt/

Rendezvényünk október 22-én a díjkiosztó ünnepséggel és a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának vendégjátékával zárul – a nagysikerű Fekete Péter című előadást láthatja tőlük az ünneplő közönség.

A találkozónak két fődíja van: a Pataki László-díj a találkozó legjobb hagyományos keretek között megvalósított előadásáért és a Bambach Róbert-díj a legjobb alternatív/új formákat kereső előadásért.

A találkozó további díjai: a Garay Béla-díj a közösségteremtő tevékenységért; a Szilágyi László-díj a legjobb férfi főszereplőnek; a Ferenczy Ibolya-díj a legjobb női főszereplőnek; a Nagy István-díj a legjobb férfi mellékszereplőnek/ epizodistának; a Magyari Piri-díj a legjobb női mellékszereplőnek/epizodistának; a Szántó Róbert-díj a legszebb színpadi beszédért; a Közönség- és a Gyermekzsűri-díj.

A rendezvény a járványügyi előírások betartásával fog megvalósulni. A férőhelyek száma korlátozott, előzetes helyfoglalás szükséges! Jegyeket Zuberec Miroslavnál, a Szajáni Helyi Közösség titkárnál lehet foglalni a 023/066-022-es telefonszámon.

Az idei Találkozó plakátja Varga Natália királyhalmi származású, Budapesten élő tervezőgrafikus alkotása.

A díjakat képező képzőművészeti alkotásokat pedig Nagy Kornélia szabadkai grafikusművésznek, tervezőgrafikusnak köszönhetjük!

A további arculati elemekért Pál Anikó felel majd, a Súgó napi közlöny szerkesztéséért egy jó hangulatú csapattal egyetemben pedig Virág Kiss Anita és Fábián Mónika.

Találkozzunk! Ünnepeljünk együtt! –áll a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szakszolgálata közleményében.