2024. március 28., csütörtök

Varsó a tűzzel játszik

EB: az Európai Unió Bíróságának minden határozata kötelező érvényű a tagállamokra nézve

Komoly aggodalmakat vet fel a lengyel alkotmánybíróság azon döntése, amely szerint az uniós alapszerződés egyes előírásai összeegyeztethetetlenek az alkotmánnyal, ezért a bizottság fenntartja és megerősíti az unió jogrendjének alapelveit, vagyis az uniós jog elsőbbséget élvez a nemzeti joggal szemben, beleértve az alkotmányos rendelkezéseket is – közölte az Európai Bizottság (EB).

Ursula von der Leyen, a testület elnöke is aggasztónak nevezte a lengyel alkotmánybíróság döntését, és kijelentette: az uniós bizottság minden rendelkezésre álló eszközt felhasznál arra, hogy fenntartsa az EU jogrendjének alapelveit. Kiemelte: az uniós állampolgároknak és a Lengyelországban működő vállalatoknak jogbiztonságra van szükségük, ehhez pedig arra, hogy az uniós szabályokat, beleértve az Európai Unió Bíróságának ítéleteit, teljes mértékben alkalmazzák Lengyelországban. „Szerződéseink nagyon világosak. Az Európai Unió Bíróságának minden határozata kötelező érvényű a tagállamok hatóságaira nézve, beleértve a nemzeti bíróságokat is. Az uniós jog elsőbbséget élvez a nemzeti joggal szemben, beleértve az alkotmányos rendelkezéseket is” – fogalmazott, hozzátéve: ezt írta alá minden uniós tagállam, amikor csatlakozott az Európai Unióhoz.

Lengyelországnak az unió tagjaként be kell tartania az uniós törvényeket, és végre kell hajtania az uniós bíróság döntéseit – közölte Heiko Maas német külügyminiszter. „Ha egy ország úgy dönt, hogy tagja az EU-nak, akkor biztosítania kell, hogy az elfogadott szabályok maradéktalanul és teljes mértékben megvalósuljanak” – fogalmazott, és hozzátette: országa teljes mértékben támogatja az uniós bizottságot az európai jog érvényesítésében.

„Varsó a tűzzel játszik, viselkedése szakításhoz vezethet az Európai Unióval” – vélekedett

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter az uniós tagországok belügyminisztereinek tanácskozására érkezve. „Egy bizonyos ponton túl nemcsak jogi szinten, hanem politikai szinten is szakadás következhet be” – tette hozzá.

A lengyel alkotmánybíróság arról döntött csütörtökön, hogy az EU-ról szóló szerződés bizonyos rendelkezései nincsenek összhangban a lengyel alkotmánnyal. A testület többségi véleménye szerint az uniós tagságból nem következik az, hogy az Európai Unió Bíróságának döntései kötelező érvényűek a tagállamokra nézve.