2024. március 28., csütörtök

Újságíróké a békedíj

Rendhagyó módon két újságírónak ítélték oda a Nobel-békedíjat. A bizottság indoklása szerint a Fülöp-szigeteki Maria Ressa és az orosz Dmitrij Muratov „a demokrácia és a tartós béke előfeltételének tekinthető véleménynyilvánítás szabadságáért folytatott erőfeszítéséért” kapta meg a kitüntetést.

Maria Ressa és Dmitrij Muratov minden olyan újságírót képvisel, aki ezért az eszményért küzd egy olyan világban, ahol a demokrácia és a sajtószabadság egyre súlyosabb kihívásokkal szembesül. A szabad, független és tényalapú újságírás célja, hogy védelmet nyújtson a hatalommal való visszaéléssel, a hazugságokkal és a háborús propagandával szemben” – mondta Berit Reiss-Andersen, a békedíjat odaítélő bizottság elnöke pénteken Oslóban.

Maria Ressa 2012-ben társalapítója volt a Rappler kormánykritikus oknyomozó hírportálnak, amelynek munkáját jelenleg is vezeti. A Rappler rendszeresen bírálta Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök kijelentéseit és véres drogellenes háborúját. A bizottság méltatása szerint Ressa a véleménynyilvánítás szabadságának rettenthetetlen védelmezője.

Az általa irányított Rappler rendszeresen foglalkozik azzal is, hogy a közösségi médiát hogyan használják fel álhírek terjesztésére, az ellenfelek zaklatására és a közbeszéd manipulálására.

A hatóságok az utóbbi években több vették alkalommal őrizetbe Maria Ressát, míg a Time magazin 2018-ban az év egyik emberének választotta.

Dmitrij Muratov a Novaja Gazeta című független orosz lap alapítója és 24 éve főszerkesztője. Az újság egyike a kevés rendszerkritikus és független orosz médiumoknak.

A lap korrupciós ügyekre, rendőri brutalitásra, törvénytelen őrizetbe vételekre, választási csalásokra derített fényt. Tevékenységükért súlyos árat fizettek: az utóbbi években hat újságírójuk lett gyilkosság áldozata, köztük a Kreml csecsenföldi politikáját bíráló 48 éves Anna Politkovszkaja, akit 15 évvel ezelőtt (október 7-én) öltek meg moszkvai otthonának lépcsőházában. A bűncselekménnyel kapcsolatban hat embert ítéltek el, de a megrendelő továbbra is ismeretlen.

A gyilkosságok és a fenyegetések ellenére Muratov nem volt hajlandó feladni lapja függetlenségét, és következetesen kiállt az újságírói munka szabadság mellett. A Novaja Gazeta a tényeken alapuló szakmai tevékenysége és integritása miatt fontos információforrásnak számít számos olyan oroszországi társadalmi kérdésben, amelyekkel más médiumok csak ritkán foglalkoznak – indokolta döntését a norvég bizottság.

A Nobel-békedíj az egyetlen, amelyet nem a díjak svéd alapítója, Alfred Nobel hazájában, hanem Norvégiában, Oslóban ítélnek oda és adnak át. Nobel halálakor, 1896-ban Norvégia még Svédországhoz tartozott, vélhetőleg ezért rendelkezett így a feltaláló, de végakaratában nem indokolta döntését. A hagyomány Norvégia 1905-ös függetlenné válása után is fennmaradt. A díjat adományozó bizottság a norvég parlament, a Storting által kinevezett öt tagból áll, döntését kizárólagos felelősséggel hozza meg, de kikérheti szakértők véleményét.

Ressa: tények nélkül nincs igazság

Az újságírás aktivizmussá válik egy olyan világban, amelyben az újságíróknak harcolniuk kell a tényekért – mondta Maria Ressa a Nobel-békedíjára. Az, hogy a Nobel-békedíjat idén újságíróknak ítélték oda, azt bizonyítja, hogy „semmi nem lehetséges tények nélkül. Egy tények nélküli világban nincs igazság, és nincs bizalom” – fogalmazott Ressa a videointerjúban, amely az általa alapított és vezetett Rappler hírportálon jelent meg.

Az újságíró elmondta, nagyon meglepődött, csaknem sokkot kapott, amikor megtudta, hogy ő az egyik idei kitüntetett, és azt ígérte, hogy a Rappler a jövőben is azt fogja tenni, amit jelenleg tesz. Ez a legjobb időszak újságírónak lenni – jelentette ki, hozzátéve, hogy a legveszélyesebb időszakok a legfontosabbak. „Az újságírás aktivizmussá válik egy olyan világban, ahol a tényeket megkérdőjelezik, ahol a legnagyobb hírmegosztó gyűlölettel tarkított hazugságok terjesztését helyezi előtérbe, és gyorsabban és messzebbre terjeszti el őket, mint a tényeket” – vélekedett Ressa.

Muratov: azok érdeme, akik életükkel fizettek a szólásszabadságért

A szólás szabadságáért életüket vesztett kollégái érdemeinek tulajdonította Nobel-békedíját pénteken Dmitrij Muratov, az orosz Novaja Gazeta című független napilap főszerkesztője. Muratov a TASZSZ-nak nyiltkozva azt mondta, elfoglalt volt és nem tudta felvenni a telefont, amikor a Nobel-bizottság felhívta, és azóta sem volt ideje elolvasni a méltatás teljes szövegét.

„Ez nem az én érdemem. A Novaja Gazetáé. Azoké, akik életüket vesztették az emberek szólásszabadságát védelmezve. Mivel már nincsenek közöttünk, a jelek szerint úgy döntöttek, hogy én mondjam el mindenkinek. Ők Igor Domnyikov, Jura Scsekocsihin, Anna Sztepanovna Politkovszkaja, Násztya Baburova, Natata Esztyemirova, Sztasz Makrelov. Tényleg így gondolom. Ezt nekik adták” – nyilatkozott Muratov.

Muratov a Novaja Gazeta egyik alapítója. 1995-2017 között volt főszerkesztő, majd 2019-től ismét ő vette át ezt a posztot. Az újság hat újságíróját gyilkolták meg az 1993-as lapindítás óta.

Alekszej Venegyiktov, a Gazprom Media tulajdonában lévő, de független hangvételű Eho Moszkvi főszerkesztője úgy vélekedett, hogy Muratov kitűntetése fontos jelzés az orosz vezetés számára.

RSF: erőteljes jelzés

Erőteljes jelzésként és cselekvésre való felszólításként értékelte a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró szervezet, hogy két újságírónak ítélték oda a békedíjat. Pillanatnyilag két érzelem áraszt el minket: az öröm és a sürgető érzés az azonnali cselekvésre – mondta Christophe Deloire, az RSF főtitkára a szervezet Párizsi székhelyén.

Nagyon örülünk, mert a kitüntetés erőteljes gesztus, rendkívüli elismerés az újságíró szakmának. A két díjazott újságíró képviseli a világ össze olyan újságíróját, aki kockázatokat vállal az információszabadság érdekében – fogalmazott Deloire.

Ugyanakkor sürgető érzést is ébreszt a Nobel-békedíj pénteki odaítélése, mert az újságíró szakma meggyengült, támadás és fenyegetés alatt áll. Az álhírek nemcsak az újságírást, de a demokráciákat is gyengítik, ezért eljött a cselekvés ideje, a szakma számára ez az évtized meghatározó lesz – tette hozzá az RSF főtitkára.