2021. december 7., kedd

Fülöp-szigeteki és orosz újságírónak ítélték oda a Nobel-békedíjat

Erőteljes jelzésként és cselekvésre való felszólításként értékelte a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságíró szervezet, hogy idén két újságírót díjaztak

Maria Ressa Fülöp-szigeteki és Dmitrij Muratov orosz újságírónak ítélték oda az idei Nobel-békedíjat – jelentették be pénteken Oslóban.

A bizottság indoklása szerint Ressa és Muratov a „demokrácia és a tartós béke előfeltételének tekinthető véleménynyilvánítás szabadságáért" folytatott erőfeszítéséért kapta meg a kitüntetést.

Maria Ressa és Dmitrij Muratov minden olyan újságírót képvisel, aki ezért az eszményért küzd egy olyan világban, ahol a demokrácia és a sajtószabadság egyre súlyosabb kihívásokkal szembesül – mondta Berit Reiss-Andersen, a Nobel-békedíjat odaítélő bizottság elnöke.

Erőteljes jelzésként és cselekvésre való felszólításként értékelte pénteken a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró szervezet, hogy idén két újságírónak ítélték oda a Nobel-békedíjat.

– Pillanatnyilag két érzelem áraszt el minket: az öröm és a sürgető érzés az azonnali cselekvésre – mondta el Christophe Deloire, az RSF főtitkára Párizsban, a szervezet székhelyén.
Nagyon örülünk, mert a kitüntetés erőteljes gesztus, rendkívüli elismerés az újságíró szakmának. A két díjazott újságíró képviseli a világ össze olyan újságíróját, aki kockázatokat vállal az információszabadság érdekében – fogalmazott Deloire.
Hozzátette, hogy ugyanakkor sürgető érzést is ébreszt a Nobel-békedíj pénteki odaítélése, mert az újságíró szakma meggyengült, támadás és fenyegetés alatt áll. Az álhírek nemcsak az újságírást, de a demokráciákat is gyengítik, ezért eljött a cselekvés ideje, a szakma számára ez az évtized meghatározó lesz – mondta az RSF főtitkára.