2024. április 19., péntek
CSEH PARLAMENTI VÁLASZTÁS

Az offshore-lovag pártja a győzelmi esélyes

A miniszterelnök botrányos offshore-ügye árnyékolja be a ma kezdődő kétnapos cseh parlamenti választást. A felmérések ennek ellenére arról tanúskodnak, hogy az érintett, Andrej Babiš és pártja, a centrista, populista ANO (Igen) szerezheti meg a legtöbb szavazatot, így ismét lehetősége nyílik a kormányalakításra.

A kormányzó ANO újabb győzelme valószínűsíthető a csehországi parlamenti választáson, amely ma kezdődik és holnap fejeződik be. A résztvevők az alsóház (képviselőház) kétszáz mandátumáról döntenek.

Az utolsó felmérések szerint a 67 éves kormányfő, Andrej Babiš vezette ANO a szavazatok 27 százalékát szerezheti meg, ám kormánykoalíciós partnere, a Cseh Szociáldemokrata Párt (ČSSD) valószínűleg nem jut be a törvényhozásba. A második és a harmadik helyet két jobboldali ellenzéki szövetség foglalhatja el: a hárompárti SPOLU és a STAN kétpárti választási koalíció; az előbbi 21,5 százalékot, az utóbbi 17,5 százalékot kaphat.

Az offshore-botrányban is érintett Andrej Babiš kormányfő vezette ANO a szavazatok 27 százalékára számíthat (Fotó: AP via Beta)

Az offshore-botrányban is érintett Andrej Babiš kormányfő vezette ANO a szavazatok 27 százalékára számíthat (Fotó: AP via Beta)

Rajtuk kívül még három párt esélyes arra, hogy megszerezze a voksok legalább öt százalékát, ami a parlamentbe jutás alapfeltétele. A Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) a voksok 12,3 százalékára, a Cseh- és Morvaország Kommunista Párt (KSČM) 6,5 százalékra, az Eskü (Přísaha) nevű mozgalom pedig 5,7 százalékra számíthat.

Az első helyre esélyes ANO nincs könnyű helyzetben, hiszen nehéz lesz majd koalíciós partnert találnia, s ezért jócskán elhúzódhat a kormányalakítás. Hasonló helyzetbe kerülhet, mint az előző, vagyis a 2017-es választás után. Akkor az ANO 29,64 százalékkal végzett az élen, ám csak több hónapnyi egyezkedés után tudott kisebbségi koalíciós kormányt alakítani, amely a cseh-morva kommunista párt külső támogatásra szorult.

A helyzetet az is bonyolítja, hogy Babišt az EU csalással vádolta meg, a napokban pedig – több hazai és külföldi politikustársával együtt – belekeveredett egy nemzetközi offshore-botrányba. Korábban ugyan azt állította, hogy neki nincsenek offshore számlái, ám az úgynevezett Pandora-dokumentumokból a minap kiderült, hogy hazudott. A médiában először október 3-án ismertetett dokumentumok 35 volt és jelenlegi állami vezető, több mint száz milliárdos és 91 ország mintegy háromszáz kulcsfontosságú köztisztviselőjének gyanús offshore-ügyleteit, pénzügyi titkait tárja fel.

Az iratokból az is kiderült Babišról, hogy 2009-ben (amikor még nem kapcsolódott be a politikába, csak jól szituált üzletemberként élte az életét), a Brit Virgin-szigeteken alapított offshore céget, amelybe 17,5 millió dollárt fektetett. Az összeg után adót nem fizetett, sőt a pénz eredetét is igyekezett eltitkolni. Ennek ellenére – néhány másik magánszámla közbeiktatásával – a dollármilliókat tovább utaltatta egyik amerikai cége monacói leányvállalatához, amely az összegből luxusingatlanokat (köztük egy kastélyt) vásárolt a francia Riviérán.

Amint a Pandora-iratok nyilvánosságra kerültek, Babiš azonnal igyekezett tisztára mosni magát, azt állítva, hogy minden szabályos volt. Csakhogy a rendőrséget ez nem nyugtatta meg és sietve közölte: megvizsgálja az iratokban szereplő csehek ügyleteit, beleértve a miniszterelnök offshore-cégeken keresztül lebonyolított franciaországi ingatlanvásárlásait is.

Nem tudni, hogy a botrány miként befolyásolja Babiš és pártja választási esélyeit, illetve a parlamenti erőviszonyokat, az adócsalás és pénzmosás gyanújába keveredett miniszterelnök mindenesetre továbbra is azt bizonygatja, törvényesen járt el.