2024. április 25., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

„Azt szeretném, ha az immunizáció lenne a vagányság jele"

Kombinált oktatási modell a temerini középiskolákban

Ana Brnabić miniszterelnök ismét megindokolta, ezúttal az SZRTV műsorában, hogy keddi ülésén a válságstáb miért mondott nemet az egészségügyi szakértők javasolta korlátozásokra, valamint cáfolta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerbiai irodavezetőjének azon kijelentését, hogy a világjárvány kezdete óta Szerbiában most a legsúlyosabb a helyzet. Valóban, az elmúlt időszakban a napi esetszám tekintetében megdőlt minden eddigi negatív rekord, ám korábban, amikor hasonló esetszámokat jegyeztek, a jelenlegihez képest több Covid-fertőzöttet kezeltek a kórházakban, jegyezte meg, majd elmondta, most a védőoltásnak köszönhetően kerül kevesebb páciens kórházba és lélegeztetőgépre.
Brnabić szerint a járvány a kollektív immunitás által ér véget, ez pedig vagy úgy alakul ki, hogy mindenki felveszi a védőoltást, vagy úgy, hogy mindenki megfertőződik. „Ha kedden a korlátozások mellett döntöttünk volna, akkor most is csak az ellenőrzésről lenne szó, nem pedig az oltásról" – hangoztatta a kormányfő, újfent kiemelve, hogy nem gazdasági megfontolásból mondtak nemet a korlátozásokra, hiszen „ha sok a fertőzött, az a gazdaságnak sem jó, mert nem működhet teljes kapacitással". A döntést a lakosság mentális egészsége megőrzésének érdekében hozták meg, valamint azért, hogy ismét mindenki az immunizációra összpontosítson. „Nem hiszek abban az államban, amely a szülők szerepét tölti be, és megparancsolja, mikor szabad elmenni hazulról, mikor kell hazajönni, vagy hogy nem dughatjuk a konnektorba az ujjunkat. Nem hiszek az intervencionizmusban. Az állam mindent megtett, védőoltást és gyógyszert szerzett be, Covid-kórházakat épített."
Az SZRTV műsorvezetője választ próbált kapni a napokban többször feltett kérdésre; miként próbálja rávenni az államvezetés a védőoltás felvételére azokat, akik ezt határozottan elutasítják. „Elsősorban azzal, hogy az immunizációról beszélünk, kizárólag arról és semmi másról" – közölte Brnabić, majd az immunizációt népszerűsítő tv-bejátszásokat jelentett be.
Azzal kapcsolatban, hogy bizonyos társadalmi csoportok számára miért nem kötelező az immunizáció, kifejtette: „Az egészségügyi dolgozók számára jelenleg három védőoltás kötelező. Ezek némelyikének esetében a maximális átoltottsági arány 50 százalék. És akkor mi van? Semmi. Mit tehetünk? Büntessük meg, vagy bocsássuk el őket? Beszélni kell az emberekkel és felvilágosítani őket."
A védettségi igazolványok kapcsán Brnabić ekképpen érvelt: „Ha bevezetnénk, az ismét teljesen más szempontokat kényszerítene ránk. Azzal foglalkoznánk, hogy a védettségi igazolványt alkalmazzák-e, vagy sem, azzal, hogy azok megvásárolhatóak vagy hamisíthatóak-e. Sok fiatalt bizonyosan hamisításra ösztönözhetnének, mert ezt vagány dologként élnék meg. Én azt szeretném, ha az immunizáció lenne a vagányság jele. Számomra hős az a fiatal, aki felveszi a védőoltást." Mint hozzátette, az immunizáció ismét jó irányba kezdett haladni, „csütörtökön például több mint 4100-an vették fel az első adagot".

ORVOSOK ÜZENTEK ORVOSOKNAK

Predrag Kon a Prva tv-nek nyilatkozva ismét sajnálatának adott hangot, amiért a testület nem bólintott rá a korlátozásokra. A jelenlegi helyzet a védőoltással immunizáltakat is veszélyezteti, mivel a kórházak az oltatlan személyekkel teltek meg, fejtette ki, valamint megjegyezte: „Nincs rendjén, hogy valaki azt mondja, hogy minden jó, amikor ilyen helyzetben vagyunk".
Valamivel korábban az Összefogással a Covid ellen orvosi egyesülés lemondásra szólította fel a válságstáb egészségügyi szakértő tagjait, kiemelve: „Ekképpen foszthatják meg legitimitásától azt a testületet, amely a járvány ideje alatt mulasztást követ el". A válságstáb legutóbbi ülését követően a miniszterelnök nyíltan megerősítette, hogy ignorálni kívánják az epidemiológiai intézkedéseket, ennek folyományaként emberek halnak meg, az egészségügyben dolgozókat pedig megalázzák, emelik ki a szervezet nyílt levelében, majd a hippokratészi esküre emlékeztetve kérik kollégáikat a válságstábban, hogy mondjanak le, valamint nyilvánosan követeljék a fertőző betegségek tekintetében hatályos törvény alkalmazását és a politikailag független köztársasági szakmai bizottság munkájának a megkezdését.
NYOLC ÖNKORMÁNYZATBAN KOMBINÁLT MODELL


Az oktatási minisztérium közleménye szerint hétfőtől 8 önkormányzat középiskoláiban szervezik meg a második modell szerint az oktatást, azaz a tanulók kombinált modell szerint járnak iskolába. Vajdaságban ez csak a temerini középiskolákat érinti. Az ország összes többi helyi önkormányzatának összes többi iskolájában az első, a zöld modell szerint folyik az oktatás.

Csökkenő esetszám
Ami a járványmutatókat illeti, a pénteken közzétett hivatalos jelentésből kiderül, hogy ismét valamivel kevesebb tesztet végeztek el – 21.119 –, így az esetszám is alacsonyabb – 6401 –, míg a pozitivitás aránya maradt 30 százalék körül (30,3%). Hivatalosan 49 Covid-fertőzött hunyt el, 8631 a járvány kezdete óta. A kórházakban 6584 Covid-pácienst kezelnek, 279 van lélegeztetőgépen. Vajdaságban 1451 új fertőzést jegyeztek, 335-öt Újvidéken.
A Kraljevói Közkórházban megerősítették, hogy pénteken a fertőzés szövődményeinek következtében elhunyt egy 36 éves kismama, akinek a gyermekét császármetszéssel segítették világra. Néhány nappal korábban Nišben egy 20 éves várandós nő hunyt el.