2024. március 29., péntek

Pristina intézkedéseket vezetett be a Közép-Szerbiából érkező árucikkekre

A pristinai iparminisztérium pénteki döntése értelmében dömpingellenes intézkedéseket vezetett be egyes Közép-Szerbiából érkező árucikkekre – írja a B92 hírportál.

A hírt Rozeta Hajdari miniszter jelentette be, majd hozzátette, hogy ezek az intézkedések az ipar és a kereskedelem védelmét szolgálják.

Elmondása szerint az egyik ilyen intézkedés a Közép-Szerbiából érkező takarmány kilogrammjára való három eurócent, a másik pedig az egységenkénti épülettéglára kivetett szintén három eurócent megfizettetése jelenti.

Mindkét döntés Koszovó Alkotmányával, a dömpingellenes törvénnyel és a nemzetközi kötelezettségeinkkel is megegyezik – mondta Hajdari.

Szavai szerint az intézkedéseket a helyi takarmánytermelők és az épületanyagokat termelők egyesületének kérésére elvégzett elemzéseket követően vezették be. Az eredmények szerint a helyi termékeket alacsonyabb áron értékesítik, mint Közép-Szerbiában.

Az intézkedések az elkövetkező hat hónapra lesznek érvényesek, amelyeket ezt követően még további hat hónapra hosszabbítják majd meg.