2024. március 28., csütörtök

Ki fizet még csekkel?

Bár sokak szerint csekkel fizetni ma már elavult módszer, Szerbiában a lakosság viszonylag jelentős része még mindig szívesen használja a csekkeket, hiszen részletekben lehet törleszteni akár egy évig is, mégpedig bármiféle kamat nélkül – megéri. Csakhogy a bankok az utóbbi időben mindinkább igyekeznek csökkenteni a csekkhasználatot, mert nem sok hasznot hajt nekik. Ezért is van, hogy már teljes 13 éve nem változtak az értékhatárok, így még mindig legkevesebb 200, legtöbb 5000 dinárra lehet kitölteni egy-egy csekket.

A Szerb Nemzeti Bankban azt mondják, a csekkfelhasználók száma ugyan egyötödével csökkent, de ez a fizetési forma az országban továbbra is igen kedvező és kedvelt, mivel az árucikkek részletekben történő kifizetésekor nincs kamat. A Szerbiai Bankok Egyesületének adatai szerint Szerbiában most 16 bank ad ki csekkeket, de a legtöbb pénzintézmény erről mélyen hallgat, szó sincs arról, hogy úgy kínálgatná, mint a bankkártyákat vagy a hiteleket. Az ok nyilvánvaló: A bankkártyáktól eltérően, melyekkel szintén lehetséges a részletekben való törlesztés, de amelyeken a bankok igen jól keresnek, a csekkek már szinte semmit sem hoznak a konyhára, nem fizetődik ki a kezelésük. Bankszakértők úgy fogalmaznak, a csekk mint fizetőeszköz túlhaladott. Az egyszerű polgár talán azt mondaná, elavult, divatjamúlt.

„A bankok ma már nagyon ritkán eszkomptálják a csekkeket, mégpedig azért, mert ez nekik drága, sok vele a munka, nagyok a költségek, kevés a haszon. A kockázat ugyan nem nagy,  de az anyaggal való bajlódás időigényes és költséges” – nyilatkozta Branko Živanović közgazdász, a Belgrádi Bankakadémia tanára. (A már távoli 2005-ben a csekkek ún. eszkomptálásának megszüntetése azt jelentette, hogy a kereskedők már nem válthatták azonnal pénzre a csak néhány hónap múlva esedékes csekket, hanem meg kellett várniuk a rajta feltüntetett dátumot.) A szakértő professzor szerint a csekkek töretlen népszerűségének nálunk az a valódi oka, hogy sok a szerény bevétellel rendelkező, mondhatni, szegény ember, sok a kisnyugdíjas, ez a réteg pedig szívesen vásárol kisebb-nagyobb, a házban szükséges tárgyat lefizetésre, kamatmentesen. A bankok talán ezt tartják szem előtt akkor is, ha különösebben nem is fizetődik ki nekik a csekkezés. Egy szó, mint száz, „a csekkeknek nincs jövője, megszüntetésük csak idő kérdése” – szögezte le Živanović.