2024. április 20., szombat
ZOMBOR

Örök emberi értékek ígérete

A Magyar Polgári Kaszinó szervezésében tegnap Kegyeleti napot tartottak Zomborban az Aradi Emléknap alkalmából. Az emlékezés kegyeletadó gyászmisével kezdődött a Szent Rókus temető melletti Szent Kereszt-templomban.

Koszorúzási ünnepséget tartottak az 1848/49-es emlékobeliszknél, majd a világháborúban elesett katonák sírjánál. Áldást mondott Orosz Attila bácskai református esperes, a továbbiakban pedig Rezicska Károly, a Kaszinó Műemlékvédő szakosztályának elnöke mondott emlékező beszédet.

– 1849. október 6-ára emlékezni szent kötelességünk, és az emlékezet egyben lehetőség is, hiszen általa építhetjük a jövőt, és dicső múltunk előtt tisztelegve az elkövetkező generációknak mutathatunk irányt, utat, példát. Ezen a napon különösen fontos megemlékeznünk arról, hogy a történelem legsötétebb fejezetei is magukban hordják az újjászületés, az örök emberi értékek legyőzhetetlenségének ígéretét – mondta többek között beszédében Rezicska Károly.
A kegyelet virágait elhelyezte Sarlay Péter, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja, továbbá a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a Szent György Lovagrend, a Vitézi rend, Baja város önkormányzata, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége, valamint a Magyar Polgári Kaszinó képviselete.

Ezt követően koszorúzással egybekötött alkalmi műsort tartottak a Magyar Polgári Kaszinóban. Ünnepi beszédet mondott dr. Karcher Erzsébet, a Kaszinó elnöke. Felléptek: a Kanizsai Ilona és Kapitány Mátájsz Sarolta alkotta bezdáni énekkettős, a Kaszinó fiataljai, Gajdos Edina és Szladek Vince, valamint a Kaszinó dalárdája, ft. Drobina Gábor zombori káplán vezetésével.

Schweidel József Aradi vértanú mellszobránál az emlékezés koszorúját elhelyezte Sarlay Péter, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja, továbbá a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a Szent György Lovagrend, a Vitézi rend, a bajai Trianon Társaság, a Dunatáj Egyesülés, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége, valamint a Magyar Polgári Kaszinó képviselete.

A Kegyeleti nap a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg.