2024. április 25., csütörtök

Bővül a táblalefestők tábora?!

Cirill betűs útjelző táblákat rongáltak meg Felsőhegynél

Augusztus második felében számoltunk be róla, hogy Zenta község területén is lecserélték a közútjaink mellett felállított, az egyes települések felé vezető utakat megjelölő táblákat, azaz az útirányjelző táblákat. A kétféle (cirill és latin) írásmódú táblák helyett csak cirill betűvel kiírt útjelző táblák mutatják az útkereszteződésekben, hogy melyik irányba, mely településre juthat el a közlekedés résztvevője.

A cirill betűs útjelző tábla lefestés előtt

A cirill betűs útjelző tábla lefestés előtt

Felsőhegynél, a vasúti felüljárónál a Magyarkanizsa irányából érkezőket kizárólag cirill betűs útjelző tábla igazítja útba, már ha az illető ismeri ezt az írásmódot – elsősorban a külföldi turistáknak okozhat gondot a tájékozódásban a cirill betűs tábla. Aki Felsőhegyre akar bekanyarodni, azt szintén csak egyfajta, hivatalos cirill betűs tábla igazítja útba.

Szerbiában élünk, a szerb nyelv és a cirill írásmód a hivatalos, de azért hiányoznak a korábbi, kétféle írásmóddal ellátott útjelző táblák.
Az augusztusi cikkünkben szerepelő, az említett vasúti átjárónál álló cirill betűs táblákat most valakik fekete festékszóróval lefestették. A cirill betűs Gornji Breg feliratú tábla ugyanerre a sorsra jutott. Jelenleg már azok sem tudnak ezekről a lemázolt táblákról információhoz jutni az útiránnyal kapcsolatban, akik birtokában vannak a cirill ábécé és az államnyelv ismeretének. Valaki vagy valakik a cirill feliratok lefestésével próbálták – mondjuk meg, balga módon – kifejezni nemtetszésüket.

Ugyanaz a tábla feketével lefestve

Ugyanaz a tábla feketével lefestve

Ezzel a primitív cselekedettel azonban csak azokat a másságot tagadó, a más nyelvet beszélő és más kultúrát ápoló honfitársaikat bántani akaró sovinisztákat utánozzák, akik még nem is olyan régen a kétnyelvű helységnévtáblákon a magyar feliratokat (Törökkanizsa, Tiszaszentmiklós, Bocsár, Beodra stb.) mázolták le feketére.