2024. április 20., szombat

A Hősök sírjánál

Koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak tegnap délután az aradi vértanúk emlékére a topolyai Nyugati temetőben, a Hősök sírjánál, a Vajdasági Magyar Szövetség topolyai, valamint a VMDP Topolya–Kishegyes körzeti szervezete szervezésében. A Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ tagjainak tolmácsolásában hangzott el a magyar Himnusz, majd Tomik Nimród történész, a VMSZ topolyai helyi szervezetének elnöke mondott történelmi emlékeztetőt.

Kiss Ernőről és a vértanúk kivégzését végrehajtó hóhérról beszélt. Becskei Tibor, a VMDP Topolya–Kishegyes körzeti elnöke alkalmi beszédben emlékeztetett rá, hogy nem is olyan régen még nem nézték itt jó szemmel a hasonló megemlékezéseket. Ft. Szakály József atya a hősökért mondott imát, de azt megelőzően rámutatott, hogy a vértanúk közül nem mindenki volt magyar nemzetiségű, és ennek kapcsán hangsúlyozta a megbékélés, az egymás mellett élés, egymás tiszteletének a fontosságát. A Kodály központ tagjai Az aradi vértanúk balladáját is előadták.

Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa képviseletében Benyovszky Anna konzul koszorúzott elsőként. A Magyar Nemzeti Tanács képviseletében Kisimre Szerda Anna helyezte el a kegyelet virágait. A topolyai önkormányzat nevében Szatmári Adrián polgármester és Mentus Lívia, a községi tanács tagja koszorúzott. A VMSZ nevében Tomik Nimród és Méhes Béla, a VMSZ tanácsának tagja, a VMSZ és a VMDP körzeti szervezetének nevében Sípos Hajnalka, a VMSZ községi szervezetének alelnöke és Becskei Tibor koszorúzott.

A VMDP koszorúját Sipos Piroska és Simon Julianna helyezték el. A topolyai helyi közösség képviseletében Holló Dániel tanácselnök és Szatmári Mihály tanácstag, a VMSZ Női, Nyugdíjas- és Ifjúsági Fóruma nevében Frindik Rózsika, Márkus Zoltán és Süli Szabolcs koszorúztak. A Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat és a Vox Humana Emberbaráti Szervezet koszorúját Toldi Gizella és Bús Lajos helyezte el. A Történelmi Vitézi Rend nevében Kocsis Antal, Kókity Attila és Mamuzsity Mihály koszorúzott.