2024. április 25., csütörtök

Kántorhangverseny és előadások

Vasárnap kezdődik az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál

A szabadkai zsidó hitközség immár hetedik alkalommal szervezi meg az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivált Szabadkán október 10-e és 17-e között. A rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatót Kovács Róbert, a szabadkai zsidó hitközség irodájának koordinátora, Joshua Steinfeld, a Szabadkai Zsidó Hitközség elnöke és Branka Banjanin, az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál koordinátora vezette.
– A járványhelyzet miatt rá vagyunk kényszerülve, hogy a kapacitásoknak a felével dolgozzunk. Az idén a fesztivál kezdete és a vége a felújított szabadkai Zsinagógában lesz, ahol ezer helyett ötszáz ülőhelyet tudunk biztosítani az érdeklődőknek – mondta Branka Banjanin, az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál koordinátora.
– Annak ellenére, hogy ilyen állapotok uralkodnak, azt hiszem, hogy az eddigi legtartalmasabb fesztivált sikerült összeállítanunk. Az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál célja valamiképpen bemutatni Szabadka zsidóságát, a zsidói jelenlétet a valamikori Szabadkán, a megcsappant jelenlétet most, a valamikori zsidó kultúra és az aktuális zsidó művészek munkálkodását a világon – nyilatkozta Kovács Róbert a szabadkai zsidó hitközség irodájának koordinátora.
A sajtótájékoztatón az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál részletes programjáról is beszámoltak a szervezők. Október 10-én 19 órakor zsidó kántorkoncertet hallgathatnak végig az érdeklődők. Célja elővarázsolni a valamikori zsidó istentiszteleteket, bemutatni, hogyan is nézhettek ki orgonakísérettel. Fellép Fellegi Balázs, Klein Judit, Dr. Nógrádi Gergely főkántor, Pánczél Kristóf pedig nemcsak orgonán fog kísérni, hanem énekesként és zongorakísérőként is megmutatja tehetségét. A koncert helyszíne a szabadkai Zsinagóga. Október 11-én, hétfőn 18 órai kezdettel egy szerb nyelvű humornak szentelt est lesz a zsidó hitközség dísztermében, Nevetséges valami? címmel, Brane Popović előadásában. Október 12-én 18 órakor dr. Čedomila Marinović művészettörténész szerb nyelvű előadása lesz, szintén a zsidó hitközség dísztermében. Az előadás címe: Szent és profán – A jeruzsálemi templom.
Október 13-án, szerdán 18 órai kezdettel dr. Papp Árpád etnológus, muzeológus előadását hallgathatjuk meg, melynek címe: Egy település társadalmi rétegei, etnikai közösségei és (törzs)vendégei – Szabadka vendéglátóhelyei a 19. század harmadik harmadában. Helyszínül a Szabadkai Városi Múzeum szolgál. Október 14-én 18 órakor a zsidó hitközség dísztermében Apró Tibor orgonaépítő előadására kerül sor A szabadkai Zsinagóga orgonája címmel.
Október 15-én 17 órai kezdettel a kis zsinagóga előterében rendhagyó kiállítás lesz a kis zsinagóga felújításának 25. évfordulója alkalmából, melynek szervezője Ruža Rudić Vranić. Október 16-án 19 órakor szerb nyelvű színházi előadás lesz a Népszínház Jadran színpadán. Az újvidéki Novi tvrđava teatar Aleksandar Tišma Upotreba čoveka című regényének szövege alapján viszi színpadra előadását. Október 17-én 19 órakor a Zsinagógában Szabadkának szeretettel címmel zsidó liturgikus énekeket ad elő az újvidéki zsidó hitközség Hásirá kórusa.
A koncerteket a szabadkai zsidó hitközség weboldalán élőben kísérhetik figyelemmel az érdeklődők. A fesztivál minden rendezvényére a belépés ingyenes, azzal, hogy a két koncert, illetve a színházi előadás jegyhez kötött. A jegyeket még ma a szabadkai zsidó hitközség kapubejárójában 15 és 17 óra között lehet átvenni, költségmentesen. A fesztivál támogatói Szabadka város önkormányzata és Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa.