2024. április 25., csütörtök

A Nagytemetőben koszorúztak

Az aradi vértanúkra emlékeztek Magyarkanizsán

Magyarkanizsán is megemlékeztek a helyiek az 1849. október 6-i eseményekről és az aznap kivégzett áldozatokról. A Nagytemetőben az aradi vértanúk fa faragott emléktáblája előtt a hagyományokhoz híven a megemlékezés a Himnusz eléneklésével kezdődött, amelyet a Cifraszűr vegyes kórus tagjai adtak elő. Ezt követően Palatinus István helyi plébános megáldotta az emlékművet. Ünnepi beszédet Kávai Szabolcs helytörténész mondott, aki ezúttal Török Ignác aradi vértanúról emlékezett meg.

– Ő elsősorban nem hadvezérként kezdte az 1848/49-es szabadságharcot, hanem hadi építészmérnökként, a komáromi várat erősítette meg. Ő irányította, vezette ezeket a fontos megerősítési munkálatokat, mert januárban, amikor az osztrák hadsereg gyűrűbe zárta a várat, úgy gondolták a pesszimista katonatisztek, hogy nyolc napnál tovább nem tud ellenállni. Négy hónapig kitartott, sőt a dicsőséges 1849-es tavaszi hadjárat során az osztrákok vissza is vonultak a vár környékéről.
Az eseményen az emlékezés koszorúit a magyarkanizsai önkormányzat, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa, a Magyar Nemzeti Tanács, a helyi közösség, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény, valamint a Jovan Jovanović Általános Iskola képviselői helyezték el.