2024. április 25., csütörtök

Nemes Viktor a negyeddöntőig jutott

Nemes Viktor remekül kezdett ma az Oslóban zajló világbajnokságon. A 2017-ben világbajnok első két, 77 kilós ellenfelét, az albán Boris Frrokajt és a dániai Oliver Krügert technikai fölénnyel győzte le.

És akkor jött a még utánpótláskorú magyarországi Lévai Tamás, akit Viktor nagyon jól ismer, s tudja róla, hogy júniusban a varsói rangsorversenyen legyőzte a már-már legendának számító orosz Roman Vlaszovot. Viktor nagyon igyekezett, parterre-ből kétszer is esélyt kapott, többször is a pontszerzés határán állt, de Lévai állta a sarat, és az utolsó szerzett pont jogán győzött.

A zentai ezután már csak abban reménykedhetett, hogy a vb-újonc az elődöntőben ismét legyőzi az újra világversenyre érkezett (az olimpiára nem őt vitték el az oroszok) kétszeres olimpiai, kétszeres világ- és ötszörös Európa- bajnok 31 éves szibériait. Nincsen azonban Budán mindig kutyavásár, Vlaszov a leküldött Lévait a hozzá annyira jellegzetes módon felemelte, a szőnyeg szélére vitte, s ott a hátára tette. Ezzel vége is volt a mesének, Viktor nem jutott a vigaszágra.

Szerbiából szőnyegre lépett még Aleksa Erski (72 kg) és Branko Kovačević (82 kg), de sajnos a skandináv kirándulásuk nem sokáig tartott, mert mindketten 2:1-re kikaptak a selejtezőben. A magyarok közül Fritsch Róbertnek (72 kg), Szabó Lászlónak (82 kg) szurkolhatunk, de nekik sem túl sokáig, mert a nyolcaddöntőben mindketten kikaptak. Fritsch szoros mérkőzésen (3:4) a finn Mikko Peltokangastól, Szabót pedig betusolta a török Burhan Akbudak.

Ma a szerbiaiak közül Mihail Kajaia (97 kg) rajtol, a magyarok közül pedig Kecskeméti Krisztián (60 kg) és akár a legfényesebb éremre is esélyes Szőke Alex (97 kg) kezdi meg a birkózást.

Szerda este négy női súlycsoport érmes mérkőzései voltak a műsoron, ebből háromban japán döntős résztvevővel, akik közül ketten aranyérmet nyertek. A világ az 53 kg-os bajnok személyén ámult-bámult, mert Fudzsijami Akari még csak 17 éves gimnazista, mégis a döntőben pillanatok alatt végzett a sokkal tapasztaltabb és kinézetre erősebb moldovai Julia Leordával, s mosolygós kis arcával pillanatok alatt a nagyközönség szívébe lopta magát. Érdekes lesz figyelni, hogy hazája olimpiai selejtezőjén mit kezd majd a tokiói olimpiai bajnok Mukaida Majuval, de egy biztos: a nagylány ezzel a címével óriási önbizalmat nyerhetett, hiszen a világbajnokságot – a pontok számát tekintve – 41:0 arányban birkózta végig, s ez több mint fölényes! Vele ellentétben Adeline Grayt a 76 kg nagyasszonyának is lehet nevezni, hiszen mostani győzelmével a hatodik világbajnoki aranyérmét söpörte be, s ezzel amerikai csúcstartó lett. A legfényesebb medált azonban nem adták olcsón, hiszen a döntőben az aktuális Európa-bajnok észt Epp Maee az első menet után még 4:0-ra vezetett, de Gray 42 másodperccel a vége előtt fordítani tudott. Nagy lelkierőről tett ezzel tanúbizonyságot, hiszen az olimpián óriási meglepetésre legyőzte őt a német Aline Rotten Focken, de szemmel láthatóan nem okozott ez az amerikainak annyira nagy törést. Említést kell tenni a moldovai Irina Ringaciról is, hiszen a még mindig csak 20 éves fiatal nagyon okos és bátor birkózással japánt győzött le a döntőben, megszerezve ezzel hazája első felnőttaranyérmét e szakágban. Ringaci remek évet zárt, hiszen U23-as és felnőtt Európa-bajnok lett, valamint junior és felnőtt világbajnoki címet szerzett.

Világbajnokok, szabadfogás, nők, 50 kg: Josimoto Remina (japán). 53 kg: Fudzsijami Akari (japán). 65 kg: Irina Ringaci (moldovai). 76 kg: Adeline Gray (amerikai).