2024. április 19., péntek
BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, OSLO

Tank ellen nem lehet!

A szabadfogás „El Clásicóján” Snydernek esélye sem volt Szadulajev ellen – Ma rajtolnak a kötöttfogásúak, többek között Nemes Viktor

Két hónap alatt két győzelem az olimpiai és világbajnoki bajnok amerikai Kyle Snyder felett, két hónap alatt egy olimpiai babér és egy világbajnoki arany! Nem rossz teljesítmény ez, de ha tudjuk, hogy a mostani idők szabadfogásának többszörösen koronázott királyáról, Abdulrasid Szadulajevről van szó, már nem is akkora meglepetés ez a haditett, mert ezt az embert jelenleg nem lehet legyőzni! Snyder most a döntőben 6:0-ra kapott ki az Oslóban zajló világbajnokságon, ennél az olimpián azért jobb volt, ott „csak” 6:3-as vereséget szenvedett… A súlycsoport ismétlődő és ismétlődő összecsapásának a sajtó már külön nevet is adott, s a következő években is a „Snydelajev” rangadó várható minden nagyverseny döntőjében. Szadulajevnek egyébként ez az ötödik világbajnoki címe, s az Orosz Tank becenévre hallgató versenyző a következőket nyilatkozta a döntő után: „Egyelőre még nem tudom, milyen érzés ez. Egyszerűen nyertem, és tényleg meg akartam szerezni az ötödik világbajnoki aranyérmet, mert az mégiscsak jobb, mint a négy. Ez az eredménye a sok-sok évi kemény munkának.” Szadulajev tehát összesen hét világbajnoki aranynál és egy olimpiai elsőségnél tart, s könnyen megjósolható, hogy a párizsi olimpiával bezárólag megelőzi majd minden idők legjobb orosz szabadfogású versenyzőjét, Alekszandr Medvedet, akinek összesen 10 ilyen érme van. Szadulajev győzelmével egyébként Oroszország, illetve az „orosz szövetség zászlaja alatt versenyző csapat” megelőzte az amerikaiakat és az irániakat, így végül mégis helyreállt a „rend”, még akkor is, ha az oroszoknak a himnuszuk helyett Csajkovszkijt muzsikálnak.

A 70 kg-os súlycsoportban is történelmet írtak, mert az orosz születésű, immár lengyel színekben versenyző, 33 éves Magomedmurad Gadzsijev választott országa első szabadfogású világbajnoki titulusát nyerte meg, miután a döntőben tönkreverte kirgiz ellenfelét, Ernazar Akmatalijevet, aki szintén hazája első szabadfogású világbajnoki aranyérmére készült.

A nőknél honfitársnője, Aisululu Tinibekova, mondhatni, könnyen megvédte címét a 62 kg-os súlycsoportban, miután mumusa, az őt az olimpiai döntőben legyőző Kavai Jukako nem jött el erre a vb-re A kirgiznek azonban így sem volt könnyű dolga, mert a fináléba vezető úton a második számú japánon, Ozaki Nonokán kellett túljutnia, s ez sem kis haditett. A döntőben aztán a szintén keleti felmenőkkel rendelkező 20 éves amerikai Kayla Miracle jött, aki korosztályos versenyeken már bizonyított, ezúttal azonban kevés volt a becsvágy és az elszántság. A japánok azért mégis kitettek magukért, mert Szakurai Cugumi leheletkönnyen, technikai tussal győzte le a német csapat kapitányát, a tapasztalt Nina Hemmert, s bár a felkelő nap országából ezúttal a második vonalat indították a norvég fővárosban, nem lehet kétség afelől, hogy ismét Japán fog toronymagasan végezni a csapatsorrendben.

Ma megkezdik a versengést a kötöttfogásúak is, többek között a 2017-es zentai világbajnok Nemes Viktor (77 kg), akinek a hírek szerint nagyjából rendbe jött a hátsérülése. Rajta kívül Szerbiából szőnyegre lép még Aleksa Erski (72 kg) és Branko Kovačević (82 kg), a magyarok közül pedig Fritsch Róbertnek, Lévai Tamásnak és Szabó Lászlónak szurkolhatunk.

Világbajnokok, szabadfogás, 70 kg: Magomedmurad Gadzsijev (lengyel). 97 kg: Abdulrasid Szadulajev (orosz). A végső csapatsorrend: 1. Oroszország 173, 2. USA 168, 3. Irán 162 pont stb.

Nők, 55 kg: Szakurai Cugumi. 62 kg: Aisululu Tinibekova (kirgiz).