2024. március 28., csütörtök
NBA

Találgatás és tűzriadó

Lejátszották az első felkészülési mérkőzéseket a tengerentúli profi kosárlabda-bajnokságban (NBA). Ezek alapján komoly következtetéseket még nem szabad levonni a gárdák erőviszonyait illetően, az viszont jó hír, hogy szerdáig semmiféle egészségügyi probléma nem merült fel a liga környékén, így az összes tervezett meccset meg tudták rendezni. Ez az állítás annyiban nem igaz, hogy a szerda hajnali Memphis–Milwaukee találkozót három negyed után félbeszakították a szervezők, és szurkolóstul-játékosostul kiürítették a memphisi FedExForumot egy tűzriadó miatt – ami vaklármának bizonyult.

A szerb játékosok közül Aleksej Pokuševski és Bogdan Bogdanović, illetve a Golden State-hez szerződött Nemanja Bjelica is pályára lépett már a melegítő mérkőzéseken, Nikola Jokić viszont kihagyta a Denver első, Clippers otthonában játszott meccsét.

NBA, felkészülési mérkőzések, érdekesebb eredmények: LA Lakers–Brooklyn 97:123, Toronto–Philadelphia 123:107, Miami–Atlanta 125:99, Oklahoma–Charlotte 97:113, Portland–Golden State 107:121, LA Clippers–Denver 103:102, New York–Indiana 125:104, Chicago–Cleveland 131:95, Memphis–Milwaukee 87:77 – három negyed után félbeszakadt.

Pau Gasol visszavonul

Bejelentette visszavonulását Pau Gasol, a spanyolok világ- és Európa-bajnok kosárlabdázója. „Nehéz döntést hoztam meg 23 évnyi élsport után, de alaposan átgondoltam” – közölte kedden a 41 esztendős sztár, aki a nevelőegyesületében, a Barcelonában fejezte be pályafutását. A katalánokhoz februárban tért vissza, miután a 216 centis center csaknem húsz évet töltött az NBA-ben, ahol a Los Angeles Lakersszel két bajnoki címet nyert. Gasol – akit sokan minden idők legjobb spanyol kosarasának tartanak – karrierjét a katalánoknál kezdte, majd 2001-ben igazolt az NBA-be, ahol a Lakers mellett megfordult a Memphis Grizzliesnél, a Chicago Bullsnál, a San Antonio Spursnél és a Milwaukee Bucksnál is. Hat NBA All Star-gálán szerepelt, olimpiákon pedig két ezüst- és egy bronzérmet gyűjtött. Augusztusban beválasztották a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) sportolói bizottságába.