2024. április 19., péntek
SZÓFIGYELŐ

Táskakölcsönzés

A használati tárgyak kölcsönzése már évtizedekkel ezelőtt is jó üzletnek számított. Annak idején kifizetődőnek bizonyult a zsákkölcsönzés, többek között olyanok vették igénybe a zsákkölcsönző üzletnek a szolgáltatásait, akiknek a gabonatermés szétméréséhez és szállításához kellett zsák. Bródy Sándor háborús novelláiban (1915) találhatunk utalást a zsákkölcsönzésre: „Jewsey mint hadifogoly működött a kenyérmezei táborban. Először érezte magát jelentős személynek egész életében, mert otthon Kiewben, mint egy zsákkölcsönző üzletnek utolsó írnoka, valóban nem töltött be jelentősebb pozíciót.”  

Napjainkban a kölcsönözhető luxus iránt mutatkozik igény, nemcsak ruhát és ékszert, hanem táskát is kölcsönöznek az emberek: Külföldön a hölgyek körében a táskakölcsönzés már bevett szokás. – Egy évvel később nyaralni mentem az Egyesült Államokba, ahol láttam, hogy a táskakölcsönzés tényleg felkapott üzlet. – Táskakölcsönzés a bolti ár töredékéért!  – A pénztárnál az intelligens szupermarket felajánlhat egy kölcsön-táska vagy egy táskakölcsönzés rendszert. – A mozifilmben a „Bag Borrow or Steal” táskakölcsönző jelent meg. – Egyébként van ilyen táskakölcsönző? – Nézz körül az első magyarországi designer táskakölcsönző oldalon, ahol a legjobb világmárkák darabjai közül választhatod ki a számodra tökéletes darabot! – Nekem replika táska se kell, úgyhogy a sarki árust is kihagyom, meg a táskakölcsönzőt is.

Az intelligens vásárlásnak egy újfajta módja a táskakölcsönzés, hónapról hónapra, évszakról évszakra tudatosan meg lehet tervezni a női ruházat alappillérét, nagyobb kiadások nélkül lépést tartani a divat változásaival. Jó érzés lehet a kifutók, a legnagyobb divatházak (Chanel, Dior, Gucci, Louis Vuitton, Ferragamo, Prada stb.) álomkölteményeit viselni, akár csak rövid időre is. A kiváló minőségű holmi azzal ajándékozza meg viselőjét, hogy felemelő érzéssel tölti el. A nő számára valódi státuszszimbólum lehet a táskája, ahogyan a magára adó férfiról messziről árulkodik az, hogy milyen nadrágszíjat és cipőt viselt.

Táskakölcsönzők (üzletek és portálok) már nemcsak a nyugati világban működnek, hanem tájainkon is. A kölcsöntárgy értékétől függően kölcsönözhet az ember a pénztárcájának megfelelő táskát. Minél hosszabb ideig kívánja az ügyfél magánál tartani a kiválasztott darabot, annál kedvezőbb a kölcsönzés díja. Egyes népszerűbb vagy ritkább darabok várólistára kerülhetnek, az érdeklődő nem is mindig juthat közvetlenül, várakozás nélkül ahhoz a táskához, amely elképzeléseinek, igényeinek megfelel.