2024. március 29., péntek
8. SHAKESPEARE FESZTIVÁL, II. FÉLIDŐ

Olasz Macbeth Újvidéken

Együttműködési szerződést írt alá a fesztivál és a Szerb Nemzeti Színház

A rangos Shakespeare Fesztivál főműsorában a čortanovci Stanković-villában július 2-ától 4-éig három produkciót élvezett a közönség: a Des Lumières et des Ombres francia színház művészeinek a Hamlet tragédiája c. előadását  Guy-Pierre Couleau rendezésében, a Bitolai Nemzeti Színház társulatának a History of motherfuckers c. előadását (Shakespeare Coriolanus c. tragédiájának az adaptációját) Urbán András rendezésében, végül pedig Nikita Milivojević színpadra állításában a rendező Moj Šekspir (Az én Shakespeare-m) c. produkcióját.

Mivel a meghívott Sardegna Teatro és a Compagnia Teatropersona olasz társulat Macbettu sikeres produkciójával a 2017. évi bemutató óta járja a világot, a fesztivál szervezője csak októberre tudta őket elhívni a fesztiválra. Így a szabadtéri előadás helyett a Shakespeare Fesztiválnak a második félidejében, október 16-án a székvárosi Szerb Nemzeti Színház színpadán lépnek közönség elé.

Egyébként az irodalomtörténészek szerint William Shakespeare Macbethjét valószínűleg zárt téri előadásra szánta, amit a darab sötét, homályos atmoszférája is bizonyít, illetve az, hogy a sok látványos elem bemutatását csak a zárt téri, korszerű színpadi gépezetek tették lehetővé.

A Macbeth a „nagy” Shakespeare-tragédiák utolsó darabja (a Hamlet, az Othello és a Lear király előzte meg, és az Athéni Timon követte). A drámaíró a Holinshed-krónika több történetéből állította össze. Szövege az Első Fólióban jelent meg először 1623-ban. A tragédiák közül a Macbeth a legrövidebb, a Fólióban 21 oldalt foglal el, kiadástól is függően kb. 2100–2400 sor a terjedelme. A szöveget valószínűleg a súgókönyvből vagy annak másolatából szedték ki. Erre utal, hogy a felvonások és a jelenetek szépen elkülönülnek egymástól és hogy a szövegben kifejezetten sok színpadi instrukció, zörej, hang, látványelem van.

A Macbeth a feltételezések szerint 1606-ban íródott, a korabeli eseményekre való utalások (a lőporos összeesküvés és az ebben való részvételért elítélt Henry Garnet atya 1606 májusi pere) ezt valószínűsítik.

A Macbettu vendégjáték Újvidéken való bemutatása előtt a Szerb Nemzeti Színházban megtartott sajtótájékoztatón Nikita Milivojević, a Shakespeare Fesztivál igazgatója és dr. Zoran Đerić, a Szerb Nemzeti Színház igazgatója Dragana Milošević tartományi művelődési, tömegtájékoztatási és vallási közösségi titkár jelenlétében együttműködési szerződést írt alá a Shakespeare Fesztivál programjának megvalósításáról.
Érdeklődéssel várja a fesztivál közönsége, hogy Shakespeare időtálló darabjának mondanivalóját hogyan aktualizálta a Macbeth/Macbettu olasz alkotógárdája, amely párizsi, londoni, római, szentpétervári vendégszereplés után érkezik Újvidékre, több mint háromévi tárgyalás, időpontegyeztetés után.

A vendégszereplés október 16-án 20 órakor lesz a székvárosi Szerb Nemzeti Színházban. Még válthatók jegyek a színház pénztárában. A Belgrádból és máshonnan érkező közönség igényelheti a szervezett utazást Újvidékre.