2024. április 20., szombat
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Lecsapnának a Google-doktorokra

A fővárosban ismét oltanak majd az üzletközpontokban

Az állam határozott oltási kampányt indít, míg ezzel egyidejűleg a legjobb szerbiai virológusok, immunológusok és egyéb szakértők veszik majd fel a harcot a Google-doktorokkal – ezt jelentette be az SZRTV-ben vendégeskedve Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár. Mint hozzátette, az immunizáció üteme nem tökéletes, de nem is rossz, ám mégis arra az álláspontra jutottak, hogy érdemes valamelyest agilisabbá, „agresszívabbá" tenni az oltási kampányt.
– A kampány során szeretnénk elmagyarázni az embereknek, hogy mi a védőoltás és mi az immunizáció. A terepen is aktívabban jelen leszünk majd. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a leghatékonyabban éppen a terepi munka során lehet tájékoztatni az embereket – fogalmazott.
Az államtitkár nem adott egyértelmű választ arra az újságírói kérdésre, hogy esetleg téves intézkedésekre, vagy hozzáállásra vezethető-e vissza a silány oltási hajlandóság, annyit közölt, hogy azokban a helyi önkormányzatokban a legmagasabb az átoltottsági arány, amelyekben jó együttműködés alakult ki a helyi vezetéssel.
Ami a fiatalokat illeti, a 18 és a 30 év közötti korosztályban 23 százalékos az átoltottsági arány, Đerlek szerint ezt a korosztályt azzal próbálják majd megszólítani, hogy új oltópontokat nyitnak Belgrádban, egyebek mellett az üzletközpontokban. Emellett edukációs jellegű előadásokat terveznek szervezni az egyetemisták és a középiskolások számára.
A járványhelyzet kapcsán az államtitkár közölte, hogy a delta-variáns senkit nem lepett meg, „az állam mindenre felkészült, így a Covid-rendszer be tudja fogadni a pácienseket". A Covid-kórházak kapacitásai beteltek, annyi pácienst fogadnak, amennyit elbocsátanak, közölte Đerlek, mondván, hogy a három Covid-kórházban jelenleg nagyjából 2 ezer pácienst gyógykezelnek. A klinikai-kórházi központok kapacitásai 90 százalékban teltek be, míg a közkórházaké átlagban 80 százalékban.
Az alapvető óvintézkedésekhez kapcsolódóan Đerlek közölte, hogy a korábbi járványhullámokhoz viszonyítva azokat most kevésbé tartják be, ezért fokozták az ellenőrzést. Szavai szerint szeptember 27-e és október 3-a között 13 500 felügyelőségi ellenőrzésre került sor, ez 20 százalékkal több, mint egy héttel korábban.

EGYEDÜL AZ IMMUNIZÁCIÓ ÉSZSZERŰ

Ana Brnabić miniszterelnök az oltási mutatókat ismertette, elmondása szerint az országban eddig 2 907 688 személy – szerinte a felnőtt lakosság 54 százaléka – vette fel a védőoltás első adagját, 2 793 425-en (52 százalék) a második adagot is megkapták, míg a harmadikat 655 370-en. Az SZRTV összeállítása szerint a kormányfő kifejtette, hogy az utóbbi időszakban mind többen veszik fel a védőoltást. „A szerbiai immunizáció sokkal jobban halad, mint a térség többi országában, de az EU-hoz viszonyítva is, hiszen például Romániában a lakosság 34,5 százaléka kapta meg a vakcina első adagját, míg Bulgáriában 24,3 százaléka" – nyilatkozta Brnabić.
Az európai uniós átlagot illetően, az ourworldindata.org kimutatása szerint a teljes lakosság 63,34 százaléka tekinthető teljesen immunizáltnak, az európai átlag pedig 52,84 százalék.
Brnabić szerint nem gazdasági megfontolásokból nem foganatosítottak korlátozó intézkedéseket, hanem azért, mert rendelkezésre áll a vírus elleni védőoltás. „Egyszerűen nem lenne észszerű ugyanazokat az intézkedéseket alkalmazni, mint korábban, hiszen most van védőoltás" – közölte a miniszterelnök.

VALAMI STAGNÁL, MÁS NÖVEKSZIK

A legfrissebb járványjelentés szerint a szerda és a csütörtök között eltelt 24 órában országszerte 22 978 koronavírustesztet végeztek el, ebből 6978 eredménye volt pozitív (30,4 százalék). A vizsgált napban 51 Covid-páciens hunyt el, hivatalosan 8582 a járvány kezdete óta, a halálozási arány 0,87 százalék. A kórházakban 6579 Covid-pácienst kezelnek, 282 van lélegeztetőgépen.
A Vajdasági Közegészségügyi Intézet jelentésének értelmében előző nap Vajdaságban 1655 új fertőzést jegyeztek, ebből 358-at Újvidéken, az aktív fertőzések száma 20 298.