2024. április 16., kedd

A vakcina akkor is véd, ha nem képez antitestet

Valamennyi Szerbiában használt vakcina sejtes immunitást hoz létre a koronavírussal szemben, amely nem mérhető csak az antitestek számával. Személyenként nagy eltérések vannak az immunválaszban, vélik a szerbiai szakemberek.

A fenti állításokat hazánk számos tudományos és orvosi intézményének szakértői csoportja pontosan bebizonyította, olyan elemzésekkel, amelyeket nem rutinszerűen végeznek. Azt is megállapították, hogy a vakcina harmadik, emlékeztető adagja jelentősen megnövelte a memóriasejtek számát és aktiválta őket.

Bár az ilyen jellegű kutatásokra nemzeti szinten szükség van ahhoz, hogy tudjuk, hogyan reagáltak az emberek az oltásokra, Dr. Vladimir Jurišić professzor, a kragujeváci Orvostudományi Kar professzora által vezetett projekt önkéntesen, állami segítség és kutatási források nélkül valósul meg.

– A Covid-19 világjárvány kezdete óta az általam összegyűjtött emberek egy csoportja aktívan részt vett a vakcina sejtes immunrendszerre gyakorolt ​​hatásának kutatásában, mert rájöttünk, hogy ez a fő probléma a járvány megelőzésében – magyarázta Jurišić professzor a Novostinak.

Hozzátette, hogy az oltás kezdete óta aktívan vettek vérmintákat az egészségügyi dolgozóktól.

Az előzetes eredmények azt mutatták, hogy a három tesztelt vakcina: a Sinopharm, amelyet a legszélesebb körben használtak, a Pfizer és a Szputnyik V (és néhány AstraZeneca) erősen a sejtes immunitás növekedéséhez és stimulálásához vezettek. A végleges tudományos adatok megszerzéséhez további kutatásokra és hatalmas pénzeszközökre van szükség.

– A reakciók nagyon bonyolultak, és világszerte teszteket végeznek annak érdekében, hogy megbízható választ és adatokat kapjanak sejtszinten, hogy meddig hatnak a vakcinák – mondta Jurišić.