2021. december 7., kedd

Tunézia körözi Tešićet

A szerb fegyverkereskedőt pénzmosással gyanúsítják

Interpol-körözőlevelet adott ki Slobodan Tešić szerb állampolgár ellen Tunézia, Tešić korábban együttműködött a Szerb Haladó Párttal, a közvéleményben a nevére a leginkább az illegális fegyverkereskedelem kapcsán felmerült botrányok miatt figyeltek fel. A nova.rs hírportál arról értesült, hogy a körözőlevelet még október 4-én meghirdette Tunisz, de korábban, szeptember 29-én már elrendelték az üzletember letartóztatását is, az indoklás szerint pénzmosás gyanúja miatt. A hírportál arról is említést tett, hogy Szerbiában és külföldön is több céget kötnek Tešić nevéhez. Ilyenek például a belgrádi Partizan Tech és Tehnoglobal Systems, vagy a Cipruson jegyzett Granit Limited és Charso Limited.
Tešić neve a leggyakrabban egy 2003-as ügy kapcsán merül fel a médiában. Olyan adatokhoz jutottak oknyomozó újságírók, melyek bizonyíthatják, hogy Tešić közvetítésével Nigéria helyett végül Libériába érkezett meg egy szerbiai Zastava gyári fegyverszállítmány, Libéria pedig ekkor nemzetközi fegyverembargó alatt volt. Az ENSZ ezt követően fekete listára helyezte Tešić Temeks nevű vállalatát, mely a kérdéses üzérkedést lefolytatta. Az esetről a brit BBC is dokumentumfilmet készített.
Arról 2019 végén értesült a hazai nyilvánosság, hogy az Egyesült Államok kormánya már bő húsz éve figyelemmel kíséri Slobodan Tešić fegyverkereskedési ügyleteit, melyeket az árnyékgazdaságban vagy a feketepiacon hajt végre, ezt az Amerika Hangja beszámolója szerint Thomas Countryman korábbi amerikai diplomata, a fegyverkezés ellenőrzésével foglalkozó államokbeli kormánybizottság elnöke jelentette ki. Tešić ellen már korábban is lépéseket tett az Egyesült Államok, 2017 decemberében szankciókat vezetett be ellene az üzletelési lehetőségei korlátozása érdekében az emberi jogok megsértésére hivatkozva.
Tešić neve a Krušik fegyvergyár körüli botrányban került később ismét itthon a nyilvánosság figyelmének középpontjába. A gyár egyik alkalmazottjától, Aleksandar Obradovićtól származó információk szerint áron alul adott el fegyvert a Krušik a GIM nevű cégnek, melyet Branko Stefanović, Nebojša Stefanović védelmi miniszter néhai édesapja képviselt. A nyilvánosság elé került dokumentumok igazolták, hogy Branko Stefanović utazott el 2018-ban üzleti megbeszélésre Szaúd-Arábiába a GIM jogi tanácsadójaként. Obradović üzleti titkok kiszivárogtatása miatt három hetet börtönben, majd három hónapot (otthoni) vizsgálati fogságban töltött a bírósági felmentésig. Marinika Tepić, a Szabadság és Igazságosság Pártjának alelnöke kijelentette, hogy Aleksandar Vučić államfő személyesen is részt vett 2013-ban egy líbiai fegyverszállítás megbeszélésén, amely során a líbiai államvezetőség és a Szerb Haladó Pártot támogató Slobodan Tešić között védelmi miniszterként közvetített, a találkozón készült képet is felmutatta.