2024. március 29., péntek

Mintegy kétszáz embert vettek őrizetbe Fehéroroszországban

Mintegy kétszáz embert vettek őrizetbe a fehérorosz hatóságok azzal a gyanúval, hogy sértő megjegyzéseket tettek a fehérorosz állambiztonsági szolgálat (KGB) egyik tisztjére, akit nemrég agyonlőttek egy minszki razzia során - derül ki Ivan Kubrakou belügyminiszter csütörtöki közléséből.

,,Egyesek megpróbálnak felhajtást csinálni ebből a halálesetből. Mostanra már mintegy kétszáz embert vettek őrizetbe, akik Telegram-csatornákon mindenféle gyalázatos dolgot írtak abban bízva, hogy senki sem bukkan rájuk, különböző felhasználónevek mögé rejtőzve arra szólították fel az embereket, hogy ragadjanak fegyvert, és menjenek ki az utcára" - idézte Kubrakout a BelTA fehérorosz állami hírügynökség.

A belügyminiszter szerint az interneten található egyes bejegyzésekben nemcsak a biztonsági erők, hanem a más véleményen lévő állampolgárok meggyilkolására szólítanak fel.

A dpa német hírügynökség szerint az őrizetbe vett személyek között van a Komszomolszkaja Pravda egyik helyi újságírója is. A fehérorosz hatóságok a múlt heti incidenst követően blokkolták a hozzáférést az incidensről tudósító Komszomolszkaja Pravda hírportálhoz, amely a hasonló nevű orosz portál fehérorosz változata.

A Vjaszna fehérorosz jogvédő szervezet az őrizetbe vett személyek közül 73-at politikai fogolynak nyilvánított, számuk így már meghaladta a nyolcszázat az országban.

Egy múlt keddi minszki razzia során a fehérorosz ellenzéket támogató 31 éves informatikus lelőtte a KGB egyik tisztjét. Ezt követően a hatóságok végeztek vele, feleségét pedig őrizetbe vették. Az incidens részleteit homály fedi, és a közösségi médiában felkapott téma.