2024. április 25., csütörtök

A vajdasági kultúra sokféleségéért

– Nagyon fontosnak tartom most hangsúlyozni, hogy mennyit jelentenek számunkra a kultúrával kapcsolatos kérdések, és hogyan tudjuk ápolni az emlékezés kultúráját a környezetünkben található múzeumok tevékenységével – mondta ma parlamenti felszólalásában Kiss Nándor, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője.

Ahogyan rámutatott, a javasolt törvénymódosítás technikai jellegű, és a múzeumi tevékenységről szóló törvénynek a kulturális törvénnyel való összehangolását szolgálja. Elmagyarázta, hogy arra vonatkozik, hogy egy múzeum igazgatója és megbízott igazgatója nem kell, hogy szakmai vizsgával rendelkezzen, mint ahogyan korábban, hanem felsőfokú végzettsége és legalább ötéves kulturális tapasztalata kell, hogy legyen. A VMSZ küldöttsége szerint ez a változtatás egyszerűsíti a múzeum igazgatói pályázatának kiírására vonatkozó eljárást, ezért elfogadja a javaslatot.

Hangsúlyozta, hogy Szerbiában összesen 149 múzeum van. Vajdaság területén több olyan is van, amely különös jelentőséggel bír a nemzeti kisebbségek esetében.

– A Vajdasági Magyarok Szövetségében úgy gondoljuk, rendkívül fontos, hogy a nemzeti kisebbségek kapcsolatba léphessenek azokkal az intézményekkel, amelyek ápolják a Szerb Köztársaság területén élt, és ma is élő nemzeti kisebbségek kultúráját és identitását. Reméljük, hogy az együttműködés szintje a jövőben növekedni fog, és a múzeumi tevékenységekről szóló törvény lehetővé teszi a múzeumi hálózatok egyszerűbb és jobb kezelését, hogy együtt megőrizzük a kultúra sokféleségét Vajdaság Autonóm Tartomány területén – mondta Kiss.

Felszólalása végén megemlítette, hogy készülőben van a magyar nemzeti kisebbségi színházakat érintő stratégia. Emlékeztetett, hogy a közelmúltban fogalmazódott meg az ötlet, hogy a vajdasági magyar színházak igazgatóinak együttműködésével a magyar színházak középtávú stratégiáját dolgozzák ki. A célja, hogy ezeknek a színházaknak a céljait összehangolják, népszerűsítsék, valamint szükségleteiket meghatározzák. Ebben a párbeszédben a Vajdasági Magyar Szövetség átvette a közvetítői pozíciót, és a Magyar Nemzeti Tanáccsal együtt segítséget nyújt a terv kidolgozásában.