2024. március 29., péntek
FORBES-LISTA

Kik a leggazdagabb amerikaiak?

A Forbes magazin közzétette a leggazdagabb amerikaiak Top 400-as listáját. A koronavírus-járvány súlyos gazdasági hatásai ellenére is a vagyonosok még gazdagabbak lettek. Ez alól azonban kivétel Donald Trump volt amerikai elnök, aki 25 év után az idén először nem szerepel a Forbes listáján. A járvány kezdete óta mintegy 600 millió dollárt vesztett, vagyonát jelenleg 2,5 milliárd dollárra becsülik. Trump egyébként 2015-ben még a 121. helyet foglalta el, azóta pedig folyamatosan zuhan a listán.

A többi amerikai milliárdos ennél sokkal jobban teljesített, ugyanis a toplistások összvagyona 40 százalékkal nőtt a múlt évhez képest, így összesen már 4500 milliárd dollárt birtokolnak.

Jeff Bezos, az Amazon alapítója továbbra is a világ leggazdagabb embere. Az elmúlt egy évben 22 milliárd dollárral 201 milliárd dollárra növelte a vagyonát. A második helyen Elon Musk, a Tesla vezetője szerepel. 2020 januárja óta vagyona több mint ötszörésére növekedett, s jelenleg 190,5 milliárd dollár körül van, elsősorban a Tesla  részvényeinek szárnyalása miatt. Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója sem panaszkodhat, hiszen a 134,5 milliárd dolláros vagyonával a lista harmadik helyére került. Bill Gates, a Microsoft alapítója visszacsúszott a negyedik helyre, mivel a válása után a vagyonának egy része a volt feleségéhez került. Bill Gates azonban a válás ellenére is 23 milliárd dollárral növelte vagyonát az elmúlt egy évben, így sikerült megtartania a negyedik helyét. A Microsoft alapítója egyébként 1986-ban 31 évesen a világ legfiatalabb milliárdosává vált, akkor vagyona 6,3 milliárd dollárt tett ki.

Érdekes adat, hogy a listán szereplő 40 év alattiak elsősorban a kriptovalutákkal kerültek fel a listára.

Egyébként az USA-ban élő milliárdosok összvagyona 2020 januárja és 2021 májusa között 35 százalékkal ugrott meg, és elérte a 4600 milliárd dollárt. A Forbes összesítése szerint az amerikai milliárdosok háromnegyede legalább ugyanolyan gazdag, vagy még gazdagabb, mint a járvány kitörésének a pillanatában volt.