2024. március 29., péntek

A háztartásoknak az év végéig nem drágul a földgáz

A nemzetközi energiaválság ellenére az orosz gáz ebben a fűtési idényben is rendszeresen érkezik Szerbiába – nyugtatta meg a lakosságot Nenad Popović innovációs és technológiai fejlesztéssel megbízott miniszter a Szerb–Orosz Kormányközi Együttműködési Bizottság zlatibori ülése után, melyen Jurij Boriszov orosz miniszterelnök-helyettessel együtt elnökölt.

– Oroszország Szerbia mellett van az energiaellátásnak ebben a nehéz időszakában is, amikor gázárrobbanás történt, és a földgáz 10-szer, 20-szor is többe kerül, mint egy-két évvel ezelőtt. Folynak a tárgyalások a Gazprom és a Srbijagas között egy újabb hosszú távú gázszerződés megkötéséről. Boriszov úr biztosított afelől, hogy Szerbiában ezen a télen is melegek lesznek a fűtőtestek. Biztosak lehetünk abban is, hogy az ár ugyanúgy kedvező lesz a számunkra, mint a korábbi években volt – jelentette ki Popović visszatekintve arra is, hogy Szerbia bizton számíthatott Oroszországra a koronavírus-járvány kirobbanásakor is, valamint hogy Belgrádban éppen Boriszov kormányfőhelyettes indítványára kezdték meg a Szputnyik V vakcina gyártását, melyből már másfél millió adag elkészült, az év végéig pedig négymilliót állítanak elő.

A földgázellátási helyzet kapcsán a Bányászati és Energiaügyi Minisztériumban szerdán elmondták: a Gazprom és a Srbijagas közötti, most érvényes hosszú távú megállapodás december 31-én lejár, és az újabb szerződés, melynek lényege még üzleti titok, valójában az eddiginek a meghosszabbítása lesz. A tárca illetékeseinek nyilatkozata szerint egyelőre annyi biztos, hogy az év végéig a háztartások számára nem drágul a gáz, a távolabbi kilátásokról még nincs információ. Az áremelés, bármikor következik is be, először a gazdaságot sújtja, amely eddig is magasabb áron jutott hozzá ehhez az energiahordozóhoz. Mint lapunk is hírül adta, október 6-án Európában történelmi csúcsot döntött a gázár, ugyanis ezer köbméter 1900 dollárba került.