2024. március 28., csütörtök

Ünnepelt a Zentai Gimnázium

145 éves jubileumáról emlékezett meg a nagy múltú iskola

Fennállásának 145. jubileumát ünnepelte kedden a Zentai Gimnázium. A jeles évfordulóról alkalmi műsorral emlékeztek meg, amelyet a helyi Művelődési Házban tartottak.

Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Szakállas Zsolt tartományi oktatási titkár is, aki ott fejezte be zentai körútját. Az ünnepség előtt a Zentai Gimnázium épületébe látogatott, ahol Ujházi Éva, az intézmény igazgatója fogadta, ugyanakkor jelen volt a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola, valamint az Egészségügyi Középiskola igazgatója is. Elmondta, hogy ez olyan oktatási intézmény, amely egész Vajdaságban rendkívülinek számít, hiszen ritkaság, hogy egy iskola fennállásában megvan ez a hosszúra nyúló folytonosság. Szeretné, ha ez továbbra is így folytatódna, és a Zentai Gimnázium olyan iskola maradna, amelyre mindannyian méltán büszkék lehetünk.

– Mi a tartományi oktatási titkárságon mindent megteszünk azért, hogy segítsük az iskola munkáját. Nagy örömünkre szolgál, hogy egy ilyen épületben van, amely teljes mértékben megújult. Remélem, hogy a jövőben is további beruházásokat tudunk eszközölni, ami a tanítói-nevelői munkát viszi előbbre – nyilatkozta Szakállas Zsolt.

Ujházi Éva, a gimnázium igazgatója elmondta, hogy az iskola 1876. október 5-én kezdte meg a működését, azt követően, hogy az akkori városi tanács a korábbi években már kérvényezte egy négyosztályos gimnázium megnyitását. A jelenlegi épületbe csak később költözött be az iskola. Emlékeztetett, hogy ezt az épületet a közelmúltban teljesen felújították, és jelen pillanatban is három iskola kap benne helyet, hiszen a gimnazisták mellett ide járnak a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola és az Egészségügyi Középiskola diákjai is.

Ujházi Éva elmondta, hogy a Zentai Gimnázium jelenleg 270 tanulót számlál. A diákok nemcsak a Tisza mentéről, hanem Horgosról és Óbecséről is ide járnak tanulni. Őket egy közel 50 személyből álló tanári kar tanítja.