2024. április 20., szombat

Az iskolák felújításán a hangsúly

Az oktatás felszereltségét is javítani kell

A tartományi oktatási titkárság néhány éve már rendszeresen jelentet meg iskolafelújításokra vonatkozó pályázatokat. Szakállas Zsolt tartományi oktatási titkár kedden Zentára látogatott, elsősorban azokat az iskolákat kereste fel, amelyekben a tartományi kormány támogatásának köszönhetően jelentős felújítások történtek.

– Zentai látogatásom elsődleges célja volt felkeresni azokat az oktatási intézményeket, amelyek sikeresen pályáztak titkárságunknál, és jelentősebb eszközöket kaptak modernizálásra, az iskolaépületek felújítására. Kíváncsiak voltunk, hogy a tartományi beruházások hogyan valósultak meg, és új információkat, adatokat gyűjtöttünk munkatársaimmal a további szükséges fejlesztési lehetőségekről – fogalmazott Szakállas Zsolt, majd így folytatta:

– Elmondhatom, hogy amikor megvan a hajlandóság, mint ahogyan Zentán is, akkor közösen komoly eredményeket, felújításokat tudunk véghezvinni. Zentai látogatásom jó alkalom volt arra, hogy új közös terveket vizionáljunk az oktatás színvonalának, az oktatás és nevelés körülményeinek a további javítása érdekében. A 2022-es évi terveket is felvázoltuk. Mindez a tanulóifjúság javát szolgálja, jobb, korszerűbb körülmények között eredményesebb munka folyhat. Az energiahatékonyság terén sokat fejlődtek a zentai községbeli oktatási intézmények. A tartományi titkárság az idei pályázatokban a legnagyobb hangsúlyt az iskolai mosdók felújítására helyezte. Egyes iskolákban itt Zentán ilyen jellegű beruházásokat is sikerült támogatni. Éppen ma zárult egy pályázati kiírás, amely további iskolaépületek felújítására vonatkozik. Remélem, hogy ebben a kiírásban is tudunk majd további zentai iskolákat támogatni – mondta, és hozzátette:

Szakállas Zsolt (jobbról az első) a Thurzó Lajos Általános Iskolát is felkereste (Fotó: Gergely József)

Szakállas Zsolt (jobbról az első) a Thurzó Lajos Általános Iskolát is felkereste (Fotó: Gergely József)

– Nagy általánosságban a vajdasági iskolák műszaki felszereltsége közepesnek mondható, mindig van mit pótolni. A szemléltetőeszközök terén folyamatosan jelennek meg újítások, korszerűbb műszaki fejlesztések. Olyan ez, mint egy élő szervezet, mindig van rajta mit gyógyítani, javítani. Idén mégis inkább az épületek karbantartására helyeztük a hangsúlyt, mivel e téren meglehetősen nagyok voltak a lemaradások egyes iskolákban. Elmaradtak a befektetések, ezeket folytatni szeretnénk, csakúgy mint az iskolák korszerű eszközökkel való felszerelését – emelte ki Szakállas Zsolt, aki a Zenta községbeli iskolák meglátogatása után a kora esti órákban részt vett a Zentai Gimnázium 145 éves fennállásának alkalmából szervezett ünnepségen.