2024. március 29., péntek

Együtt éneklés, barátkozás és dicsőítés

Adán családi és gyermekkórusok részvételével megtartották az I. Szentháromság Kórusfesztivált

Az adai Szentháromság Gyermekkórus szervezésében vasárnap délután a helyi katolikus templomban „Zengd velünk, örökké jó az Úr, énekeld szeretetét!” címmel tartották meg az I. Szentháromság Kórusfesztivált, amelyen karizmatikus, egyházi és liturgikus énekek hangzottak el három helyi és vidéki kórus előadásában. Elsőként a házigazda gyermekkórus lépett fel Lévai Hényel Beáta és Világos Szilvia karnagy vezetésével a Szentháromság-templomban. Majd Milinszki Pethő Gabriella kórusvezetővel a temerini Gaudeamus Gyermekkórus a Juventus Kamarakórus kíséretében mutatkozott be, amit a kelebiai Tarabuka családi kórus fellépése követett Kecskés István kórusvezető irányításával. Barna Helga, az adai Szentháromsági Gyermekkórus alapítója és elnöke elmondta, hogy a kórusfesztivál az együtt éneklés örömét, a barátkozást és Isten dicsőítését szolgálja. Hiszen a kórusfesztivál előtt a gyerekek kézműves-foglalkozáson vettek részt, és sportjátékokat játszottak, a fellépést követő esti misén pedig a résztvevők közösen szolgáltatták a liturgikus zenét és éneket a templomban.   

– A kórusfesztiválon 130 résztvevő volt. Örömmel tölt el bennünket, hogy nagy volt az érdeklődés rendezvény iránt, amelynek elindításáról a többiek is hasonlóan gondolkodnak. Az együtt éneklés öröme a lelki táplálékunk, és az énekelt egyházi dalok nemcsak a magunk örömét szolgálják, hanem Isten dicsőségét is. Fontosnak tartjuk a barátkozást, hogy a gyerekek megismerjék egymást, és tudják, hogy több településen foglalkoznak egyházi jellegű énekekkel, illetve működnek templomi és egyházi kórusok – nyilatkozta Barna Helga. – A tartományi oktatási titkárság támogatásával rendeztük meg a kórusfesztivált, amelynek megszervezését tervezzük az elkövetkező esztendőkben is. Bízom abban is, hogy a gyerekek sokkal több településen kapnak kedvet ahhoz, hogy a hittan vagy az egyház keretein belül elkezdjenek énekelni, és kiskórusok alakuljanak. A magunkénak mondhatjuk a kezdeményező szerepet abban, hogy ismét életre keljen a kórustalálkozó, hogy a gyerekek találkozzanak és együtt énekeljenek, valamint minél tömegesebb legyen ez a rendezvény – magyarázta a kórus elnöke.

Az adai gyermekkórus koncertje a Szentháromság-templomban (Fotó: Csincsik Zsolt)

Az adai gyermekkórus koncertje a Szentháromság-templomban (Fotó: Csincsik Zsolt)

Ft. Szungyi Károly, a házigazda Szentháromság katolikus plébánia esperesplébánosa kiemelte, hogy az ének és a zene által a gyermekek és a felnőttek is közelebb kerülnek a Jóistenhez. Szent Ágostont idézve elmondta, hogy aki szépen énekel, az kétszeresen imádkozik.

– A kórusfesztivál számomra különösen nagy öröm. Hiszen a kelebiai kórust az egykori plébániámon alakítottuk meg, mostanra egy gyönyörű kis kórussá és zenekarrá váltak, a temeriniek szinten a szívemhez nőttek. Az, hogy a házigazdái lehettünk a kórusfesztiválnak, mindennél nagyobb örömet jelent.