2024. március 19., kedd

Az aradi vértanúkra emlékeztek

Adán a nemzeti gyásznap alkalmából megemlékezést tartottak a Damjanich-emlékműnél

A Vajdasági Magyar Szövetség, a Millecentenáriumi Emlékbizottság és a Vadvirág Hagyományápoló Kör kedden Adán, a tíz évvel ezelőtt felavatott Damjanich-emlékműnél koszorúzással egybekötött kegyeleti emlékműsort tartott a nemzeti gyásznap alkalmából az 1849. október 6-án kivégzett aradi vértanúk, illetve a mártírhalált halt gróf Batthyány Lajos miniszterelnök tiszteletére. A helybeliek mellett az anyaország, a Magyar Nemzeti Tanács, az adai önkormányzat, a katolikus egyház, a civil szervezetek, a községi intézmények és a pártok képviselői rótták le kegyeletüket a vértanúk emléke előtt. A megemlékezést az adai Vadvirág HK emlékműsora nyitotta meg. Majd Kiss Nándor, a VMSZ adai származású parlamenti képviselője mondott ünnepi beszédet, amelyben az aradi vértanúkra emlékezett, köztük a délvidéki kötődésű Lázár Vilmos honvédezredesre, valamint Kiss Ernő, Leiningen-Westerburg Károly, Schweidel József és Damjanich János tábornokokra.

Kiss Nándor parlamenti képviselő mondott ünnepi beszédet (Fotó: Csincsik Zsolt)

Kiss Nándor parlamenti képviselő mondott ünnepi beszédet (Fotó: Csincsik Zsolt)

– Az aradi tizenhárom személye számunkra már csak azért is különleges, mert erősen kötődnek a Délvidékhez. Számunkra talán meglepő ilyen formában megfogalmazni, de a magyar forradalom és szabadságharc nem kizárólag a magyar nemzet ügyének számított. A vértanúk között ugyanis a magyarok mellett német, örmény, horvát és szerb felmenőkkel rendelkező személyek is voltak, akik fontos szerepet vállaltak a felkelésben. Ezeket a hősöket nem a nemzeti hovatartozás tartotta egyben, és nem csak saját közösségükért harcoltak. Mindannyiuk szeme előtt ugyanaz a cél lebegett: a szabadság – mondta Kiss Nándor, a VMSZ adai származású parlamenti képviselője.

A megemlékezés koszorúzással zárul a Damjanich-emlékműnél, ahol dr. Rusz Radován konzul Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának nevében helyezett el koszorút, Ada község önkormányzatának képviseletében Tóbiás József és Búcsú Attila, a Magyar Nemzeti Tanács részéről pedig Györe Decsov Emese. A VMSZ Ada községi szervezetének koszorúját Kiss Nándor, Rigó Flórián és Szollár Zoltán helyezte el, az adai Vadvirág Hagyományápoló Körét Varga Lívia, Hodik Csenge és Lévai Balázs. Az adai Aranykapu ME részéről Sóti Ernő, a moholi Csobolyó ME nevében Lajkó Mária és Patyi Lajos koszorúzott. A VMDP nevében Györe Béla helyezte el a kegyelet virágait az emlékműnél, illetve a Pro Communitas és a Moholi Családok Egyesülete civil szervezetek képviseletében Világos Tibor. A VMSZ Női Fórumának nevében Urbán Mónika és Varga Lívia koszorúzott, a VMSZ Ifjúsági Fórumának részéről Lakatos Adrián és Peckó Egon, a Millecentenáriumi Emlékbizottság nevében pedig Hódi Éva és Hódi Sándor, valamint Gruber Ferenc.

Koszorúzási ünnepség a Damjanich-emlékműnél (Fotó: Csincsik Zsolt)

Koszorúzási ünnepség a Damjanich-emlékműnél (Fotó: Csincsik Zsolt)

Az emlékműsor Adán 18 órától az aradi vértanúk tiszteletére bemutatott misével zárult a Szentháromság katolikus templomban.