2024. április 26., péntek
BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, OSLO

Az új amerikai rekorder

Jordan Burroghs az ötödik világbajnoki titulusát nyerte meg, ezúttal a 79 kilogrammban

Nagy sztori az amerikai Jordan Burroghs esete: London olimpiai bajnoka, a 74 kg-ban négyszeres világbajnok idén az amerikai ötkarikás selejtezőn kikapott a 79 kg-ból az olimpiai 74-be lefogyasztott Kyle Dake-től, először nem jutott ki az olimpiára, s megszakadt a 9 évig tartó otthoni uralkodása. A négygyermekes édesapa (két nappal a vb előtt lett ismét apuka!) akkor nagy dilemmába esett, át akart táncolni az MMA-ba, de felesége kérésére maradt a birkózásban. Dake aztán Tokióban „csak” bronzérmes lett, de Oslóra megtartotta a súlyát, s hogy Burroughs is kijusson a vb-re, felment 79-be. Tegnap aztán a norvég fővárosban ereje teljében láthattuk a világbajnokság döntőjében, hiszen bevallása szerint a meccs előtt fogyasztás nélkül 78 kg volt, így gyorsaságát és roppant erejét megtartotta, alulról indított akciói ezúttal is tökéletesek voltak, ezért az iráni Mohammad Nokodilariminak esélye sem volt, Burroughs pedig első amerikaiként megszerezte ötödik világbajnoki titulusát, az elsőt új súlycsoportjában. Az érdekesség az egészben az, hogy a vb előtt három héttel még sérüléssel küszködött, de csak annyit mondtak neki: „Ha 2013-ban meg tudtad csinálni, meg tudod most is!” Merthogy a 2013-as vb-címe előtt-közben bokasérülése volt… „Addig nem fejezem be, amíg győztesként hagyom el a szőnyeget. És a párizsi olimpiai álmomról sem mondok még le, megpróbálom visszaszerezni a 74 kilós trónomat” – nyilatkozta a színes bőrű versenyző.

A hétfői döntőkben további két iráni volt még érdekelt, ebből a 92 kg-os Kamran Gasempournak sikerült világbajnoki címet szereznie, aki nagyon okosan birkózott az aktuális Európa-bajnok orosz Magomed Kurbanov ellen. Látványos volt a 65 kg-os finálé is, amelyben az előző napon a harmadik világbajnoki titulusát nyert Hasszan Jazdani unokaöccse, Amir Jazdani néhány másodperc alatt nekiesett az orosz Zagir Sakijevnek, de ez hibának bizonyult, mert ellenfele visszatámadott, orsóba fogta a lábát, és nem egész két perc alatt vége volt a történetnek.

Szabadfogásban tegnap estig még az volt, hogy az irániaknak és az amerikaiaknak is egyaránt 3-3 aranyérmük van, de szinte biztosra vehető, hogy ennyi lesz az oroszoknak is, mert a 97 kg-ban a kétszeres olimpiai és négyszeres világ-, illetve Európa-bajnok Abdulrasid Szadulajev toronymagas esélyesnek számított a tegnapi fináléban, bár ezzel nem biztos, hogy egyetértett a szintén olimpiai és kétszeres világbajnok ellenfele, az amerikai Kyle Snyder, hiszen nyilván revansot akart venni a tokiói döntőbeli verségért. Mindenesetre, érdekes lesz nézni, a csapatösszetettben végül ki ér a csúcsra…

Németh Zsanett (76 kg) a japánok U23-as világbajnokával, Jaszuka Macujukival rajtolt, 5:2-re kikapott, de várható volt, hogy a japán révén a vigaszágra jutott.

Világbajnokok, szabadfogás, 57 kg: Thomas Gilman (amerikai). 65 kg: Zagir Sakijev (orosz). 79 kg: Jordan Burroughs (amerikai). 92 kg: Kamran Gasempour (iráni).