2021. december 5., vasárnap

A Post Mortemet nevezi be Magyarország Oscar-díjra

Az idei palicsi filmfesztiválon is bemutatták az Oscar-díjra jelölt filmet – Részletek a főszereplővel, Klem Viktorral nyáron készített interjúból

Bergendy Péter Post Mortem című filmje képviseli Magyarországot a 94. Oscar-versenyben a nemzetközi film kategóriában – közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI).

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövő márciusban 94. alkalommal átadandó Oscar-díjakra a nemzetközi film kategóriában minden ország egy mozifilmet nevezhet be azok közül, amelyeket az év január 1-je és december 31-e között mutatnak be az adott országban.

A hivatalos magyar Oscar-nevezésről döntő testületben a NFI Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai közül Fonyódi Tibor, Káel Csaba, Kálmán András és Pesti Ákos, valamint Bereczki Csaba, az NFI Nemzetközi igazgatója, Deák Kristóf filmrendező és Novák Emil operatőr vett részt. A héttagú bizottság mintegy 20 idei magyar mozifilm közül választotta ki a Post Mortemet.

A Bergendy Péter rendezésében készült horrorfilm világpremierje tavaly ősszel volt a varsói nemzetközi filmfesztiválon, azóta 26 fesztiválra hívták meg, köztük a világ legnagyobb presztízsű horrorfilm-seregszemléire, a spanyolországi Sitgesbe és a londoni FrightFestre.

(Fotó: Szvacsek Attila, Szupermodern Filmstúdió)

A Nemzeti Filmintézet a Post Mortem külföldi forgalmazási jogait francia, olasz, német, lengyel, osztrák, svájci, szlovák forgalmazóknak értékesítette Európában. Dél-Koreára, Délkelet-Ázsiára – köztük Vietnamra, Indonéziára, Hongkongra, Malajziára –, Indiára, a latin-amerikai országokra, az Egyesült Államokra és Kanadára is megvásárolták helyi forgalmazók, ennek köszönhetően világszerte látható lesz a magyar horrorfilm.

Az első világháború és a spanyolnáthajárvány pusztítása után, 1918 fagyos telén Tomás, a fiatal vándorfotós abból próbál megélni, hogy halottak utolsó fényképét készíti el a családjuk körében. Egy tízéves kislány hívására eljut egy kis faluba, ahol szokatlanul sok munkája akad, és egyre több természetfeletti jelenséggel találkozik. A kísértetek közölni akarnak vele valamit, és ő elhatározza, hogy kideríti, mi a céljuk – áll a közleményben.

A magyar filmekben ritka digitális látványelemeket is felhasználó Post Mortem 524 snittjében van számítógépes trükk, melyek Benyó Zoltán VFX supervisor vezetésével 10 hónapig készültek. A maszkmester Hámori Dániel volt, a kaszkadőröket Kósa László kaszkadőrszakértő irányította.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült mozifilm főszereplői Klem Viktor és Hais Fruzsina, mellettük Schell Judit, Anger Zsolt, Hámori Gabriella, Kiss Diána Magdolna, a Kossuth-díjas Ladányi Andrea és Reviczky Gábor látható.

Az operatőri munkáért Nagy András, a vágásért Király István, a hangért Balázs Gábor felelt, a díszleteket Hujber Balázs, a jelmezeket Breckl János tervezte, a zenét Pacsay Attila szerezte.

A forgatókönyvíró Zánkay Piros, a történet Bergendy Péter rendező és Hellebrandt Gábor kreatív producer munkája. Nyáron, az első Magyar Mozgókép Díjak zsűrije a legtöbb kategóriájában – operatőr, vágó, látvány, maszk – a Post Mortem alkotóit díjazta.

A magyar moziközönség az InterCom forgalmazásában október 28-tól láthatja a Post Mortemet, amely a Szupermodern Stúdió gyártásában készült, producere Lajos Tamás és Köves Ábel.

Fotó: Szvacsek Attila, Szupermodern Filmstúdió

A filmvilág legnagyobb presztízsű megmérettetésén az országok hivatalos Oscar-nevezései közül az Amerikai Filmakadémia tagjai választják ki majd az öt jelölt játékfilmet, amelyek végül a legjobb nemzetközi filmnek járó Oscar-díjért versenyre kelhetnek.

A jelöltek listáját 2022. február 8-án hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadására március 27-én kerül sor Los Angelesben.

 

A Post Mortem alkotóival Palicson

Az idei palicsi filmfesztiválon is bemutatták a Post Mortem című filmet. Ennek főszereplőjével, Klem Viktorral Lukács Melinda készített interjút. A beszélgetés július 27-ei számunkban jelent meg. Ebből idézünk:

A Post Mortem a spanyolnátha idejébe kalauzolja a nézőket, eközben pedig a jelenünket a koronavírus sújtja. Mennyire tartja kísértetiesnek ezt az összecsengést?

– A munkánk során a legmisztikusabb jelenség az volt, hogy ami épp a mozivásznon, a fantáziánkban és a képzeletünkben élt, az egyszer csak valósággá vált. A koronavírus ugyan nem hasonlítható a spanyolnátha szörnyű pusztításához, de mégis elképesztő mérteket ölt, szedi az áldozatokat és leállítja az életet. Sok minden újrakezdésre vár, mindenki számára próbatételnek számít, akár gazdaságilag, mentálisan vagy a családi életet illetően. A film során a spanyolnátha nagyon radikálisan, szélsőségesen jelenik meg, mert hullákat látunk, elhangzik, hogy abba haltak bele, a fagyott föld miatt pedig sokan temetetlenek maradtak. Ez nagyon kegyetlen. Amikor tavaly Bergamóból érkező videós felvételeken azt láthattuk, hogyan sorakoznak emberek élet és halál kapujában egymás mellett, akkor visszavillant a fejembe a kép, hogy a mi filmünkben hogyan fekszenek temetésre várva a halottak. Igen, elképesztő összecsengés adódott az én fantáziámban is. Ez a horror leghorrorisztikusabb pillanata, itt már az ember zavarba jön, hogy az élet és a játék, azaz a film, hogyan találkozik egyszer csak a szemünk láttára a valóságban – válaszolta Klem Viktor.

A most Oscar-díjra jelölt film rendezője, Bergendy Péter 2019-ben járt a palicsi filmfesztiválon, a Trezor című filmmel. A 2019. augusztus 1-jén közölt interjúból is idézünk egy részletet:

– Most épp egy horrorfilmet forgattunk és már a vágásnál tartunk – említette meg Bergendy Péter.

Ez érdekes, mert nincsenek nagyon magyar horrorfilmek...

– Ez lesz az első. A horrorfilmeknek szabályaik vannak arra vonatkozóan, hogyan kell felépíteni a feszültséget és megijeszteni a nézőt, ami egyébként nem könnyű. Valamelyest értek a horrorfilmekhez, láttam sokfélét, a diplomamunkámat a horrorfilmek lélektanáról írtam, mert alapvetően pszichológus vagyok. Ez azonban nem elég, elkészíteni sokkal nehezebb. Most azon vagyok, hogy jó film szülessen – válaszolta a rendező.