2024. április 16., kedd

A francia nagykövet visszatér Canberrába

Franciaország canberrai nagykövete ismét elfoglalja állomáshelyét - jelentette be szerdán a francia külügyminiszter. A diplomatát az úgynevezett tengeralattjáró-ügyet követően rendelte haza három héttel ezelőtt a francia kormány.

,,Azt kértem a nagykövetünktől, hogy térjen vissza Canberrába" - mondta Jean-Yves Le Drian a nemzetgyűlés külügyi és védelmi bizottságának meghallgatásán. A politikus azt nem ismertette, hogy Jean-Pierre Thébault mikor tér vissza állomáshelyére.

A külügyminiszter ugyanakkor elmondta: a nagykövetnek két feladata lesz, ,,segíteni újra meghatározni a jövőbeni viszonyunkat Ausztráliával és ehhez levonni minden következtetést a jelenlegi ausztrál kormánnyal kialakult jelentős bizalmi válságból, valamint határozottan védeni az érdekeinket a tengeralattjáró-program lezárását érintő ausztrál döntés véglegesítése során".

,,Természetes, hogy a kétoldalú kapcsolatok új alapokra helyezése nem érinti azon eltökéltségünket, hogy továbbra is jelen kívánunk lenni az indiai-csendes-óceáni térségben" - hangsúlyozta Le Drian.

Párizs szeptember 17-én hívta vissza washingtoni és canberrai nagykövetét, mert az Egyesült Államok, Ausztrália és Nagy-Britannia - Franciaország előzetes tájékoztatása nélkül - biztonsági partnerségi szerződést kötött AUKUS néven. Ezzel összefüggésben pedig Ausztrália úgy döntött, hogy nukleáris meghajtású tengeralattjárókat vásárol az Egyesült Államoktól, egyúttal felmondja a Franciaországgal kötött, dízel- és elektromos meghajtású tengeralattjárók gyártásáról szóló szerződését.

Emiatt Franciaország elesett egy 56 milliárd dolláros szerződéstől. Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter azt mondta, hogy Ausztrália ,,hátba döfte", az Egyesült Államok pedig ,,elárulta" Párizst.

A francia államfő azóta telefonon egyeztetett Joe Biden amerikai elnökkel, majd Franciaország washingtoni nagykövete múlt héten ismét elfoglalta állomáshelyét.