2024. március 28., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Egészségügy kontra politikum

Egyesek szerint a szakma behódolt a laikusok előtt

Elégedetlenek a válságstáb keddi ülésének kimenetelével a testület egészségügyi szakértői. Ezt erősítette meg Predrag Kon, mondván, hogy jelen helyzetben szükségszerű lett volna a gyülekezésszabadságnak és a nyitvatartásnak legalább 10 napos korlátozása, ezzel párhuzamosan pedig az immunizáció tömegessé tétele, annak céljából, hogy az átoltottsági arány elérje legalább a 80 százalékot. Mint kifejtette, a korlátozásokra vonatkozó javaslatot nem fogadta el a válságstáb, a döntés mellett felsorakoztatott érveket nem érti. A legkevésbé azt érti, hogy milyen érvek szólnak a védettségi igazolvány ellen. „Minderre valaki másnak kellene választ adnia" – sommázott.
– Kezdetben azt hittem, azért nem támogatják a védettségi igazolvány bevezetését, mert az alkotmányellenes lenne. Ezért fogalmazódott meg a felvetés, hogy ezek csak a nem létfontosságú létesítményekbe való belépés feltételei legyenek. Ennyi idő után magam sem tudom, hogy pontosan mi minden hangzott el ebben a témában, ezért nem szeretnék erről beszélni – mondta az epidemiológus.
Azzal kapcsolatban, hogy ha az ország a természetes immunizáció útján marad, mennyi ideig tart még a járvány, Kon közölte: mivel a lakosságnak valamennyivel több mint a fele vette fel a védőoltást, az „immunizáció" nem kizárólag természetes módon történik. Szinte senki nem tudná megmondani, meddig tart(hat) még a járvány, egyedül abban reménykedhetünk, hogy jövőre jelentősen kevesebben fertőződnek meg – emelte ki, mondván: „A fertőzéssel sokan védettséget szereznek, ám sokaknak nem sikerül majd megmenteni az életét, nem beszélve azokról, akik a védőoltás ellenére is megfertőződnek."
Kon azt sem érti, hogy a védőoltás miért nem lehet kötelező, legalább bizonyos társadalmi csoportok számára. Szerinte a vonatkozó törvény értelmében ennek semmi akadálya. „Bármikor felvetettük ezt a témát, a legkülönbözőbb szintekről azt a választ kaptuk, hogy alkotmányellenes lenne" – fejtette ki Kon, aki később, a K1 tv-nek nyilatkozva azt is elmondta, hogy a válságstáb ülésén felvetette, amennyiben zavaró tényező, váltsák le.
Radan Stojanović farmakológus és Radmilo Petrović epidemiológus az N1 tv műsorában vendégeskedve megállapították, hogy a szakma letette a politikum, azaz a laikusok előtt a fegyvereket. Ennek az árát emberéletekben mérjük majd – jegyezte meg Stojanović, aki szerint a kormányfő nem kommentálhatná a szakma javaslatait. Petrović ezzel kapcsolatban közölte, ha ő a válságstáb tagja lenne, már lemondott volna.
Szintén az N1 tv vendégeként Miloš Bojović, az Összefogással a Covid ellen orvosi egyesülés tagja közölte: az, hogy a politikum beleszól a szakma munkájába, veszélyesebb a vírusnál. „A halál, a fatalista populizmus és az agresszív tudatlanok napjait éljük" – tette hozzá.
Darija Kisić Tepavčević epidemiológus, munkaügyi miniszter és a válságstáb tagja cáfolja, hogy a válságstáb válságba került volna, szavai szerint az egészségügyi szakértők és az államvezetés képviselői egyetértenek abban, hogy a védőoltással való immunizációnak nincs alternatívája. A válságstábban több terület is képviselteti magát, így természetes, hogy egy-egy témát minden szemszögből körbejárnak – emelte ki.

Továbbra is 7000 felett
A szerdai járványjelentés szerint egy nap leforgása alatt 7150 új ferrőzést jegyeztek, 23 937 koronavírustesztet végeztek el, a pozitivitás aránya 29,9 százalék. A vizsgált 24 órában 50 Covid-páciens hunyt el, hivatalosan 8531 a járvány kezdete óta. A kórházakban 6530 Covid-pácienst kezelnek, 278-an vannak lélegeztetőgépen.
Vajdaságban előző nap 1906 volt az esetszám, Újvidéken 469. A tartományban az Újvidéki Közegészségügyi Intézet szerint 19 966 aktív fertőzést tartanak nyilván.