2024. április 16., kedd
PÉTERRÉVE

Tamburások jubileuma

A péterrévei Dr. Kiss Imre Művelődési Körben már az egyesület megalakulása óta, vagyis húsz éve foglalkoznak hagyományápolással. Az egyesület berkeiben 2010-ben szervezték meg először a hagyományos Tücsöktábor népzenei tábort. Jelenleg 22 gyermek és fiatal muzsikál, három tamburacsoport dolgozik, a 2018-ban megalakult Pengetős banda és a Kistücsök zenekar, valamint a legfiatalabbak, a Ciripelő zenekar.

Pénteken az egyesület tamburáscsoportjai születésnapi koncerttel ünnepelték megalakulásuk évfordulóját.

– A gyermekek hetente két alkalommal járnak próbákra, és amellett, hogy legfőbb feladatunknak tartjuk a magyar népzene éltetését, belekóstoltunk a vidékünkön élő népek zenei hagyatékába, a klasszikus zenei átiratokba, valamint a táncdalokba is. Létrejött egy olyan közösség, mely nem csak a próbák és a fellépések idején van együtt, hanem gyakorlatilag egy nagy társasággá formálódott. Ugyanakkor mára egyértelművé vált, hogy a gyerekek befektetett munkáját közvetlen környezetük, a korosztályuk is elfogadja és elismeri. Hogy milyen is az igazi népzene, vagyis, hogy az emberek összejönnek, együtt muzsikálnak saját maguk és mások örömére, az itt Péterrévén ma is a mindennapok gyakorlata – mondta Bolyos Miklós, a csoportok vezetője.

A csoportok egyórás népzenei koncerttel kedveskedtek a közönségnek. Vendégként fellépett a Tisza tamburazenekar és Csonka Balázs népzenész is. A közönség hosszú tapssal jutalmazta a tamburások játékát, amelynek végén Csasznyi Magdolna, az egyesület hagyományápoló szakcsoportjának vezetője köszönőleveleket osztott ki a fellépőknek. Az egyesületben a népzeneoktatást a Csoóri Sándor Program és Óbecse község támogatja.

Azok akik szeretnének bekapcsolódni a tamburacsoportok munkájába, október 8-ától megtehetik, mivel akkor indul az oktatás a kezdők részére. Jelentkezni a 062/8-518-882-es mobiltelefonszámon lehet.