2024. április 19., péntek

Virág-, kézimunka- és kézműves kiállítás

Kúla központját negyedik alkalommal vették birtokukba a virágárusok

Két napon át virágillatban úszott és teljesen megtelt a nyugat-bácskai kisváros központja, ugyanis október 1-jén és 2-án tartották meg az őszi virágkiállítást.
Vladimir Stanković, a kúlai Idegenforgalmi Szervezet igazgatója elmondta, az idén negyedik alkalommal tartották meg a rendezvényt.

− Minden évben két virágkiállítást rendezünk, tavasszal és ősszel. Az őszi rendezvény kétnapos, és a virágtermesztők, a kézimunkázó egyesületek, továbbá a kézművesek is bemutathatják munkájukat, termékeiket. Elégedettek lehetünk, hiszen évről évre egyre több kiállítónk és látogatónk van. A kézművesek és kézimunkázók az idén mintegy 40 asztalon mutatják be munkáikat, a virágárusokból pedig 80 kiállító van jelen. Ami nagyon fontos, az árak is kedvezőek, a különböző virágok és fűszernövények 10−50 százalékos engedménnyel vásárolhatók meg, így érthető, hogy az előző évekhez viszonyítva sokkal több az érdeklődő is. Annak ellenére, hogy az idei megnyitón elmaradt a legkisebbek fellépése, a látogatók számára ezúttal is szerveztünk kulturális-művelődési műsort, a jó hangulatról pedig Rudi és zenekara gondoskodott – sorolta Vladimir Stanković. Hozzátette, október 8-án Bácskeresztúron (Ruski Krstur) a régi mesterségek kiállítását, október 16-án pedig Kúlán tartják meg a Töknapok rendezvényt.

A kézművesek az idén is a város központjában lévő parkban, a virágtermelők pedig a főutcán és a park túloldalán, a Josip Kramer utcában kaptak helyet. A verbászi Pavle Filep elmondta, kaktuszaival már a legelső virágkiállításon is itt volt, és azóta rendszeresen eljön. Szerinte az érdeklődés egyre fokozódik, az idén sokkal több nemcsak a kiállító, hanem a látogató is.

− Elég csupán körülnéznünk, hogy a virágtermesztők között hány a kaktuszárus, és azonnal választ kapunk a kérdésre, hogy mennyire nehéz a kaktuszokkal foglalkozni. Nem elég csupán szeretni ezt a foglalkozást, hanem külön odafigyelés szükséges minden egyes növénynél, hiszen utólagos javításra nincs lehetőség. A legfontosabb talán az, hogy tudjunk „beszélgetni” a virágokkal. 18 éve csináljuk, a lányom jelenleg az újvidéki virágkiállításon vesz részt, de a háztól is viszik az emberek a kaktuszokat. Az utóbbi 5-6 évben igaz szerényen, de kizárólag ebből élünk – mondta a verbászi szakember.

A kézimunkázók standjainál a helyi Ideja egyesület és a Népkör MMK kézimunka- és kézműves csoportjának kiállítása mellett a környező községekből érkezett résztvevők termékeit, munkáit árulták. Szabó Kiskároly Ilona, a Népkör egyik képviselője elmondta, hogy az asztalokon a kézimunkákból és a kézműves termékekből is igen széles a választék:

− A hagyományos, színes kézimunkák mellett gyönyörű, fehér hímzéssel készült darabokat mutatunk be, bő a választék kézi szőttesekből és a quilling tehnikával készült tárgyakból, nagy a kínálat a különféle (ehető) mézeskalácsszívekből és díszekből, de csuhébabák, csuhéból készített virágkompozíciók, különböző kiskoszorúk, karcsatok, kulcstartók stb. is láthatók és vásárolhatók – sorolta Szabó Kiskároly Ilona.

Paróci Mária, a verbászi Szirmai Károly MME elnöke elmondta, az Aranykalász kézimunkacsoport az idén is bemutatja munkáit Kúlán.

− Minden évben eljövünk, és bemutatjuk azokat a darabokat, amelyek a folyó évben, esetleg korábban készültek. Nagyon széles skálán dolgozunk, és ezúttal többféle munkából állítottuk össze a kiállítási anyagot – mondta a verbászi csoport vezetője. Kiemelte, a kézimunkázást illetően (is) nehéz biztosítani az utánpótlást, de az egyesületben mindent megtesznek azért, hogy felkarolják az érdeklődőket.

A kétnapos kúlai rendezvény elsősorban kulturális és turisztikai, de egyúttal gazdasági jellegű, mivel lehetővé teszi különféle kínálat és felhozatal bemutatását és egyesítését, amelyeket a vállalkozók és a polgárok nyújthatnak egymásnak.