2024. április 25., csütörtök
BIRKÓZÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, OSLO

Irániak és amerikaiak a fókuszban

A perzsák két aranyéremmel indították a szabadfogást

Nemzedékcsere ide, olimpia utáni világbajnokság oda, azt azért kevesen gondolták, hogy az Oslóban zajló világbajnokság szabadfogású programjában az orosz csapat versenyzői csak harmadhegedűsök lesznek! Pedig ez történt meg az első döntős nap után, és a folytatásban sem lesz ez másként, mert az amerikaiak és az irániak vitték, viszik a prímet. Különösen a perzsák elszántsága volt csodálatra méltó vasárnap este, hiszen a 86 kg-os döntő az olimpiai finálé ismétlése volt, amelyet a lefújás előtt 15 másodperccel az amerikai David Taylor nyert meg az iráni Hasszan Jazdani ellen, de a keleti versenyző ezúttal teljesen felkészült ellenfeléből, tolta-tolta, mint egy buldózer, s végül 6:2 arányban visszavágott a tokiói vereségért. Jazdani ezzel a riói olimpiai arany mellé a harmadik világbajnoki titulusát gyűjtötte be, és érdekesmód (iráni létére) a meccs után meg is puszilta amerikai ellenfelét! A 125 kg döntője még nagyobb meglepetést hozott: ott ugyanis az ötkarikás elődöntőt ismételték meg, s mindenki a többszörös világbajnok grúz Geno Petriasvili dominanciáját várta (Tokióban 6:3-ra nyert), ehelyett azonban buta hibákat vétett, amit az iráni Amir Zare ügyesen kihasznált, s a végén már játszadozott rangosabb ellenfelével, 9:2-re megalázva őt. Nem lenne ez világraszóló szenzáció, ha Zare nem 20 éves (!) lenne, így nyilván sokat hallunk még róla.

Vasárnap estére további döntők is kialakultak már: az 57 kg-ban szintén amerikai és iráni, Thomas Gilman és Alireza Sarlak jutott be, a 65 kg-ba az iráni Amir Jazdani és az orosz Zagir Sakijev, a 79 kg-ban ismét csak amerikai és iráni, a már olimpiai és négyszeres világbajnok Jordan Burroughs és Mohammad Nokodilarimi nézhetett farkasszemet, s iráni volt a 92 kg fináléjában is, méghozzá Kamran Gasempour, aki az orosz Magomed Kurbanovval találkozott. Ha ezt összeszámoljuk, az irániaknak az első két nap nyolc súlycsoportjában hat döntősük lett, és az utolsó kettőben is érdekeltek voltak! Ez nagyon tetszik egyébként a „norvég” közönségnek, mert már az első nap főleg iráni zászlók lobogtak, Skandinávia és Nyugat-Európa összes perzsa vendégmunkása ott volt!

Tegnapra tehát két szabadfogású súlycsoport maradt, és megkezdődött a női birkózás. A 70 kg-ban indult a szerbiai Zaur Efendiev és a magyar Antal Dániel, de mindketten súlyos vereséget szenvedtek a selejtezőben, a 97 kg-os súlycsoportról pedig csak annyit, hogy a mezőnyben van a kétszeres olimpiai és négyszeres világbajnok orosz Abdulrasid Szadulajev, aki jelenleg verhetetlennek tűnik. A nőknél az egyetlen magyar, Németh Zsanett (76 kg) a rajton a japánok U23-as világbajnokával, Jaszuka Macujukival rajtol ma.

Világbajnokok, szabadfogás, 61 kg: Abaszgadzsi Magomedov (orosz). 74 kg: Kyle Dake (amerikai). 86 kg: Hasszan Jazdani (iráni). 125 kg: Amir Zare (iráni).