2024. április 20., szombat
MOTOGP

Márquez visszaült a trónra

Az amerikai verseny érdekében Európából végre kimerészkedő MotoGP hangulatára is rányomta bélyegét, hogy pár hónap leforgása alatt három tizenéves motoros, Jason Dupasquier, Hugo Millan és Dean Berta Viñales halt meg versenybalesetben a Dorna által irányított juniorszériákban. Unokatestvére múlt hétvégi tragédiája miatt Maverick Viñales vissza is lépett az austini részvételtől. „Elegem van már az egyperces gyászcsendekből” – fakadt ki Jack Miller, aki tetteket vár az irányító testülettől, saját javaslatai szerint pedig vagy a belépési korhatárt kellene emelni, vagy pedig a juniorkategóriás motorokat tovább gyorsítani (!), hiszen a lassabb gépekkel mindenki egy bolyban versenyez, így nehezebb elkerülni az eleső versenyzőket. A hétvégi, kétszer is leállított Moto3-futam ráadásul ismét ijesztő bukásokat hozott, Jeremy Alcoba motorján ketten is átugrattak.

Amikor azonban a nagyok voltak a pályán, a fő figyelem Marc Márquezre szegeződött, akinek a Sachsenring mellett Austin a másik kedvenc, „balos” helyszíne: 2019-es, élről való esésén kívül minden eddigi futamán nyert itt. Ezúttal sem hagyott sok kérdést: a zsinórban harmadszor pole-ban álló Francesco Bagnaiát lerajtolva azonnal az élre állt, s bár Fabio Quartararót csak a táv felénél tudta leszakítani, végül kényelmesen nyert visszatérése óta másodszor a bajnoki éllovas előtt.

Az Amerikai Nagydíj végeredménye: 1. Marc Márquez (Honda) 41:41,435, 2. Fabio Quartararo (Yamaha) +4,6 másodperc hátrány, 3. Francesco Bagnaia (Ducati) +8,5, 4. Álex Rins (Suzuki) +11,0, 5. Jorge Martín (Pramac Ducati) +11,7 stb. A Moto2 győztese: Raúl Fernández. A Moto3 győztese: Izan Guevara. A világbajnokság állása: 1. Quartararo 254 pont, 2. Bagnaia 202, 3. Mir 175, 4. Miller 149, 5. Zarco 141 stb.