2024. április 25., csütörtök

Visszaszámlálás és vad tippelgetés

Csütörtökön hirdetik ki a legrangosabb irodalmi elismerés győztesét Stockholmban. A Nobel-díj odaítélése végig zárt ajtók mögött történik, nincs hosszú- és rövidlista, sőt, a jelöltek nevét is ötven évre titkosítják. Így aztán nem marad más, mint az esélylatolgatás, és a fogadóirodák oldalainak böngészése. Mindez természetesen teljesen tudománytalan, inkább csak játék, esélylatolgatás – bár az elmúlt években arra is volt példa, hogy előre kiszivárgott a nyertes neve, és végül az kapta a Nobelt, akit a fogadóirodák is esélyesnek hoztak ki.

De ez inkább a kivétel, mint a szabály. Ha most végignézünk a fogadóirodák listáin, nagy meglepetés nem érhet senkit, hiszen ezek tele vannak olyan nevekkel, akiknek szinte bérelt helyük van az esélyesek között. A Ladbrokesnál nagy a tömeg a csúcson, hiszen hat olyan szerző is van, akinek a nyerési esélye jelenleg 10:1-en áll; ők a következők: Anne Carson, Murakami Haruki (akit bosszant, ha örök Nobel-esélyesként emlegetik), Ljudmila Ulickaja, Margaret Atwood (a listán két tt-vel), Maryse Condé és Ngũgĩ wa Thiong'o. Ezen a listán magyart most hiába keresnénk, a különböző nyerési esélyeket összehasonlító Nicer Odds nevű oldalon viszont már Krasznahorkai László és Nádas Péter neve is felfedezhető.

Utóbbi lista amúgy meglehetősen színes, hiszen olyan nevek is szerepelnek rajta, mint a hamarosan Budapesten koncertező Patti Smith, a Harry Potter-univerzumot felépítő J. K. Rowling és a nyugdíjas nyomozókkal az eladási listákat ostromló Richard Osman.