2024. április 25., csütörtök

(Nyugat-)bácskai emlékeink, értékeink kutatói

Három Silling-könyvet mutattak be Bácskertesen

Bácskertesen a Forum Könyvkiadó Intézet és a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület szervezésében bemutatták Silling Léda: Vajdasági vásárok és vásározók című néprajzi monográfiáját, Silling István: Duna menti életünkről című tanulmánykötetét és Silling István–Silling Léda: Nyugat-bácskai Szűzanya-emlékek című, képekkel gazdagon illusztrált könyvét.

A szerzőket, a vendégeket, a népes közönséget Toldi István, a művelődési egyesület elnöke köszöntötte. A bemutatókat Sági Varga Kinga, a Forum Kiadó munkatársa vezette fel és ő beszélgetett a szerzőkkel.

Silling Léda: Vajdasági vásárok és vásározók című könyvét Fehér Viktor egyetemi oktató, néprajzkutató méltatta. Elmondta, húsz év kutatómunkájának összefoglalása ez a kiadvány, továbbá dr. Silling Léda doktori disszertációjának gyümölcse.

– Ebben a kötetben nemcsak Kupuszináról és Nyugat-Bácskáról, hanem egész Vajdaságról olvashatunk, mégpedig egy olyan területről, témából kiindulva, amely eddig igen kevéssé volt tárgyalt a néprajzi, kulturális antropológiai, társadalomtudományi megközelítések mentén. Gazdag fotóanyag díszíti a kötetet, ez pedig arra enged minket következtetni, hogy a kutatónő nemcsak a múlt, az elmúlt száz, százötven év vásárait vizsgálta, hanem a jelenkorunkat is. Ott volt a terepen, interjúkat készített... – hangsúlyozta Fehér Viktor.

A szerző mesélt is a terepen tapasztalt, nem ritkán tréfás élményeiről, a könyv megírása során felmerült kérdésekről.

Dr. Silling István: Duna menti életünkről című, jubileumi, huszonötödik kötetét L. Móger Tímea költő, publicista mutatta be. A Nyugat-Bácskáról és más vidékről szóló néprajzi és szociográfiai jegyzeteket tartalmazó könyvről elmondta, a tanár úr sokrétű életművének egy különösen komplex, a szerző érdeklődéséhez és szívéhez közel álló minden kutatási területet felölelő darabját tarthatja kezében az olvasó, amikor a Duna menti életünkről című kötet lapozgatja. Így fogalmazott:

– Az újabb és újabb migrációs és gazdasági változások következtében egyfolytában, továbbra is keressük a helyünket ezen a tájon. Ez a kötet, de Silling István életművének minden darabja fontos és pontos iránytű számunkra mindehhez. A helyesen, mívesen dokumentált múlt utat mutat, az egymásra értékként tekintő közösségek tagjai pedig nem kevesebbet, mint a jövőt jelent(het)ik.

A Nyugat-bácskai Szűzanya-emlékek című, apa és lánya által közösen jegyzett könyvről ft. Kurin István helyi plébános beszélt:

– Ez a könyv egyedi és nagy jelentőségű, továbbá képekkel tarkított, minden értelemben színes összefoglalója a Szűzanya-emlékeinknek itt, Nyugat-Bácskában (...) Amint kézbe vesszük a könyvet, rögtön láthatjuk, hogy igen gazdag Szűzanya-emlékekben a térségünk, de mondhatom az egész Bácska, az egész Szabadkai Egyházmegyénk is. A könyv öt fejezetre van osztva. Az első: Emlékművek a Bácskában, különös tekintettel a nyugati részekre, második: Szűz Mária anyai fájdalmának ábrázolásai a Bácskában, a harmadik: A 19. század végéig emelt Szűz Mária-emlékek a Nyugat-Bácskában, negyedik: A lourd-i Szűzanya nyugat-bácskai ábrázolásai, az ötödik: Mária tisztelet egyéb és újabb emlékei a 20. és a 21. században (...) A könyv időrendben tárja az olvasó elé a főleg nyugat-bácskai Szűzanya- emlékeinket. Amint tudjuk, több megszólítása van, úgy az egyházban, mint a néphagyományban is Szűz Máriának. Így a könyvben többek között ezekről is olvashatunk…

Az ünnepélyes bemutatón közreműködött Csernai Panna egyetemi hallgató, versmondó.

A könyvek megvásárolhatók voltak a helyszínen, a szerzők dedikálták munkáikat a nagy számú érdeklődőnek.