2024. március 28., csütörtök

Egy igazi kincs, egy gyöngyszem

A minap a kispiaci Nagy László Galériában, az Ars Naturae Civil Szervezet bemutatta Barácius Zoltán – Jónás Gabriella–Korica Miklós színészházaspárról szóló – Értelemmel, érzelemmel (1974–2011) című könyvét, amely színháztörténet is egyben. A barátságos, kellemes hangulatban zajló könyvbemutatón dr. Pajor Margit, az Ars Naturae elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd személyes élményeit elevenítette fel:

– Az ismeretségünk Jónás Gabriellával és Korica Miklóssal a kamaszkoromig nyúlik vissza. Utasi Mária tanárnő az iskolában egyik nap felolvasott egy értesítést, amelyben az állt, hogy a Népkörben irodalmi csoportot nyitnak, Jónás Gabriella és Korica Miklós vezetésével. Jómagam is jelentkeztem rá. Akkoriban a csoport tevékenysége sokat segített a diákoknak az irodalom megszerettetésében. Előadást is készítettünk, A kis herceg alapján, amelyben a Róka szerepét játszottam el. Ez a mű, ez az emlék, a mai napig is sokat jelent a számomra. A kis herceg örök érvényű gondoltai tükrözik azt, hogy milyen hangulatban teltek a foglalkozások – emlékezett vissza Pajor Margit.

Az est műsorvezetője Miklenovics Aranka volt, aki a kötet jelentőségét is hangsúlyozta:

– Ez a könyv nemcsak egy házaspár életének, munkásságának szép és kevésbé szép pillanatait idézi fel, hanem a szabadkai Népszínház múltjának olyan időszakát is, amelyet szinte mindannyian még szép emlékünkben őrzünk, de azt a részt is, amelyet sokan szeretnének elfeledni – mondta Miklenovics Aranka, aki a műsor folyamán Jónás Gabriellával beszélgetett.

Az idén emlékezünk meg Barácius Zoltán születésének kilencvenedik és halálának tizedik évfordulójáról. Barácius Zoltán 2011-ben hunyt el, a kötet kéziratát Jónás Gabriellára hagyta, mivel pedig két évre rá Korica Miklós is elhunyt, a könyv kiadását pihentették. A későbbiekben a megjelentetését elsősorban Korica Péter, a színészházaspár fia szorgalmazta, aki a könyv szerkesztését is elvállalta. A beszélgetés folyamán Jónás Gabriella a szerzőről is megemlékezett:

– Barácius Zoltán régi vágású úriember volt egész életében. Mindig végtelenül udvariasan és a legnagyobb tisztelet hangján beszélt, mind a színész-, mind az újságírókollégáival. Nagyon sok előadásban volt partnerem, sokat dolgoztunk együtt, nem véletlenül tudott ennyire közelről írni bizonyos előadásokról, hiszen ott volt a próbatermekben, az előadásokon, a turnébuszokon. Állandóan figyelő ember volt, több újságba írt több néven, a rádióba is bedolgozott, kabaréműsort is készített és abba a csapatba engem is bevont. Nyitott szemmel járt, mindenre odafigyelt. A halálos ágyán, a kórházban bízta meg egy rokonát, hogy adja át nekünk a kéziratokat és a rádiós hanganyagot, amikkel utána még évekig dolgoztunk. Akkor már a férjem is beteg volt, de arra még rá tudtam venni, hogy írjon hozzá fejezeteket. Ebbe még belevágott, de a végén már csak diktált, én pedig gépeltem – hallottuk Jónás Gabriellától, aki Korica Miklósról is szól.

– Magyarkanizsán született. A szülőfalu, a gyökerek, nagyon fontosak voltak a számára. Amikor Kanizsáról beszélt, mindig mosoly bujkált a szemében, még akkor is, ha komorabb témákról volt szó – emelte ki Jónás Gabriella.

Könyvbemutató Kispiacon (Fotó: Lukács Melinda)

Könyvbemutató Kispiacon (Fotó: Lukács Melinda)

Az est folyamán szó esett egyebek között kettőjük kapcsolatáról, színészi pályájuk alakulásáról, a pesti évekről, a felfelé ívelésről, a letelepedésről Szabadkán, de ugyanúgy a színházi életről, nagy sikerű előadásokról is. Ezzel kapcsolatban Jónás Gabriella egy közelgő műsorra hívta fel a figyelmet:

– Negyven évvel ezelőtt mutattuk be A zöld hajú lányt. Öt évvel ezelőtt a Népszínházban a 35 éves bemutatójáról emlékeztünk meg, az idén pedig november 19-én a Népszínház termében, a kerek évfordulót ünnepeljük meg. A műsor folyamán levetítjük az előadást, felidézzük az öt évvel ezelőtti műsort és a harmadéves színésznövendékek is elénekelnek néhány dalt – tudtuk meg Jónás Gabriellától.

A könyv magánkiadásban jelent meg, támogatói: a Verzál nyomda, a szabadkai Népszínház, az Újvidéki Színház, a szabadkai Skala Green, a bácskossuthfalvi Mohácsi cég. A könyvbemutatón jelen volt Kunyi Csaba, a Verzál nyomda tulajdonosa is:

– Aki akkoriban színházba járt, az mind felnézett Jónás Gabriellára és Korica Miklósra. Tudtam, hogy ebbe a könyvbe mekkora munka lett belefektetve és azt ígértem, hogy meg fog jelenni. Ez a kézirat nem azt érdemelte, hogy a fiókban porosodjon, hanem, hogy könyv formájában a polcokra és az olvasók kezébe kerüljön. Ez a kötet egy igazi kincs, egy gyöngyszem, egy érték. Tulajdonképpen én köszönöm, hogy segíthettem a megjelentetését – hallottuk Kunyi Csabától.

A rendezvényen Torok Orsolya megzenésített verseket énekelt.