2024. április 25., csütörtök

Felpezsdült a művelődési élet

Sutus Áron: A szórvány az idén is méltón képviseltette magát a Durindón és a Gyöngyösbokrétán

– A Gyöngyösbokréta és a Durindó Vajdaság legtömegesebb és egyik legjelentősebb művelődési rendezvénye. Mint látjuk, minden nehézség ellenére évről évre Vajdaság valamely magyarlakta települése összefog, és egy emberként készül házigazdaként az eseményre – értékelte a hétvégén lezajlott rendezvényt Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke.

Mint ismeretes, szombaton és vasárnap tizenkilenc év után ismét Törökbecse adott otthont a vajdasági magyar népzenei együttesek, néptánccsoportok és szólisták legnagyobb délvidéki seregszemléjének, az LVII. Gyöngyösbokrétának, valamint a XLIV. Durindónak. Az idei fesztivált a nemzeti újrakezdés éve jegyében szervezték meg.

Sutus Áron a következőket is hangsúlyozta:

– A koronavírus nagymértékben befolyásolta a művelődési házak munkáját az elmúlt másfél év során. Sok helyen le kellett állítaniuk a próbákat, nem is nagyon használhatták a művelődési házakat, valamint a kijárási tilalom és egyéb korlátozások is akadályozták őket. Viszont úgy látjuk, hogy új erőre kaptak, felpezsdült a művelődési élet. A próbák elindultak, persze sokszor félbeszakadnak egy-egy megbetegedés miatt. Mindezek ellenére alig várták a csoportok, hogy újra találkozzanak, színpadon álljanak. Nem lustultak el, ami fontos, hiszen a szórványtelepüléseken például ezek az egyesületek jelentik a közösségi életet – mondta Sutus Áron.

Az idei Gyöngyösbokrétára 26, a Durindóra pedig 110 csoport jelentkezett be. Betegség miatt azonban többen lemondták a részvételt.

– A Gyöngyösbokrétán körülbelül 30 csoport szokott fellépni, az idén azonban csak 21 csoport tudott részt venni. Többen betegség miatt mondták le a fellépést. Úgy gondolom, hogy egy év kihagyás után újból össze kell rázódni, újból fel kell építeni a fesztivált, ami komoly feladat. Bizakodásra és lelkesedésre ad okot azonban, hogy a nehéz idők ellenére is ennyi csoport itt van velünk. Külön öröm, hogy Törökbecse ad otthont a rendezvénynek, hiszen ezen a helyszínen szentelték fel 19 évvel ezelőtt a fesztivál lobogóját, ami azóta vándorol, mindig a következő házigazdához.

Sutus Áron kiemelte, hogy a Durindó esetében vannak olyan csoportok, amelyek hosszú évek kihagyása után az idén tértek vissza.

– Öröm számunkra, hogy újból köszönthetjük a palánkaiakat. Hanák Rigó Ildikó volt az, aki vállalta mentorárlásukat. A mitrovicaiak (szávaszendemeteriek) is itt vannak, de érkeztek még fellépők más szórványtelepülésről is, például Maradékról, Sándoregyházáról, Versecről és Keveváráról – tette hozzá a VMMSZ elnöke.