2024. április 25., csütörtök

Kisida már a századik

Japán új kormányfője gazdaságpolitikai változást ígér – A választás után hosszabbíthat

Új kormány alakult Japánban, amelynek élére Kisida Fumio került. Az ország századik miniszterelnökeként azonban csak rövid ideig töltheti be tisztségét, mivel a hónap végén parlamenti választást tartanak. Ezen várhatóan ismét a pártja szerezheti meg az első helyet, és ha sikerül megőriznie a koalíciót a jelenlegi partnerével, a Komeitóval, akár maradhat is a kormányfői tisztségben.  

A japán parlament Kisida Fumiót, a kormányzó, de csak a nevében liberális, valójában jobboldali párt, az LDP elnökét választotta meg tegnap az ország új, sorrendben századik miniszterelnökének. A legtöbb tárca élére új miniszter került, ám csak rövid ideig tölthetik be tisztségüket, mivel hamarosan törvényhozási választást tartanak, amit majd új kormányalakítás követ.

A voksolásra alighanem október 31-én kerül sor. Az előrejelzések szerint ismét az LDP győzelme várható, és az is valószínűsíthető, hogy az LDP és jelenlegi koalíciós partnere, a Komeito párt megtartja parlamenti többségét, vagyis folytathatja a kormányzást. Ebben az esetben akár Kisida is megtarthatja tisztségét, hiszen az LDP elnökét illeti a miniszterelnöki poszt. Márpedig a pártot a mérsékelt konzervatívnak tartott Kisida vezeti. Szeptember 29-én vette át az irányítását, miután lejárt Szuga Josihide miniszterelnök megbízatása.

A 64 éves Kisida járatos a politikában, hiszen 2012 és 2017 között külügyminiszter volt. Korábban a bankszektorban dolgozott. (A Kisida-kabinetben a külügyi tárcát egyébként Motegi Tosimicu kapta, aki ezzel megőrizte eddigi tisztségét.)

Kisida kormányának elsődleges feladata a koronavírus visszaszorítása és ezzel összefüggésben a megroppant gazdaság talpra állítása, illetve a járvány utáni nyitás megszervezése. (Az előző kormány rosszul kezelte a koronavírus okozta válságot, ezért Szugának esélye sem volt arra, hogy megtartsa vezetői posztját az LDP-ben, illetve a miniszterelnöki munkahelyét.)

Legutóbbi nyilatkozatai alapján Kisida várhatóan módosít a gazdaságpolitikán, mert számára elfogadhatatlanok azok az intézkedések, amelyeket még Abe Sindzó korábbi miniszterelnök vezetett be (2012 és 2020 között). A neve alapján Abenomicsként emlegetett gazdaságpolitika Kisida szerint növelte a vagyoni különbségeket a társadalomban. Ezen mindenképpen változtatni szeretne, és igazságosabb elosztási rendszert vezetne be. Többet juttatna a gazdaságilag sérülékeny csoportoknak és a középosztálynak.

A külpolitikában pedig az Egyesült Államokkal kiépített szövetség erősítésére törekedne. Támogatja ugyanakkor a „nyitott és szabad” csendes- és indiai-óceáni térség kialakítását, ami Kína szerepének ellensúlyozását szolgálja. Kínát és Észak-Korát ugyanis potenciális fenyegetésnek tartja.

Hazája védelmi képességeinek erősítését is prioritásként kezeli. Különösen pedig a rakétarendszer fejlesztését. Egyetért az alkotmány felülvizsgálatával is, ami külföldön néhol nyugtalanságot kelt, hiszen a jelenlegi alaptörvény olyan részeket is tartalmaz, amelyek akadályozzák Japán újrafelfegyverzését. Sokan attól tartanak, hogy a módosításokkal épp ezeket a cikkelyeket akarják eltörölni.