2024. március 28., csütörtök
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Minden marad a régiben

Oltani, oltani és oltani – apellált Ana Brnabić

Az egészségügyi válságstáb keddi ülésén a testület politikus tagjai az egészségügyi szakértők egyetlen javaslatát sem fogadták el, így a jelenlegiekhez képest semmilyen újabb intézkedést nem rendeltek el. Mindezt Ana Brnabić kormányfő erősítette meg, majd kifejtette, hogy a múlt héthez viszonyítva a járványhelyzet valamelyest jobb. Szerinte nemcsak az esetszám stabilizálódik, hanem a pozitivitás aránya, valamint a kórházakban elhelyezettek száma is. A miniszterelnök szavai szerint a korlátozások elrendelésével meghosszabbították volna az agóniát. A zárt helyiségekben mindenhol viselni kell a védőmaszkot, míg a szabadban ott, ahol nem lehet biztosítani az egyének közötti 2 méteres távolságot, emlékeztetett néhány hatályos óvintézkedésre.
Brnabić azokat az intézkedéseket is felsorolta, amelyek elrendelését az egészségügyi szakértők kérték: 10 napig 5 személyben határozzák meg a gyülekezésszabadságot és 17 órakor szinte minden létesítmény zárjon be, ha pedig mindennek a folyományaként csökken a napi esetszám, rendeljék el a védettségi igazolvány alkalmazását. Az egészségügyi szakértők ahhoz is ragaszkodtak, hogy az egészségügyben és a közszolgálatokban dolgozók számára legyen kötelező a védőoltás, tette hozzá a kormány első embere.
Ha elrendelnék a korlátozó intézkedéseket, a mutatók biztosan jobbá válnának, ám ha később hatályon kívül helyeznék azokat, és közben nem növekedne az átoltottsági arány, akkor az esetszám ismét növekedni kezdene, érvelt Brnabić.

Ana Brnabić hiszi, hogy a szigorúbb korlátozások elrendelésével a védőoltások hatékonyságát kérdőjeleznék meg. Oltani, oltani és oltani, nyomatékosította, arra is rámutatva, hogy most, amikor a helyzet súlyos, valamennyivel többen veszik fel a védőoltást, mint korábban. „Hiszem, hogy az emberek felveszik a védőoltást, mélyen hiszek ebben" – hangsúlyozta a válságstáb ülését követő sajtótájékoztatón Brnabić, ám nem adott választ arra, miként venné rá az állam az oltásra azokat, akik ezt határozottan elutasítják. Annyit közölt, hogy mivel az átoltottsági arány a fiatalok körében a legalacsonyabb, párbeszédet kezdeményeznek utóbbiak érdekképviseleti szervezeteivel. Felfoghatatlan, hogy a XXI. században valaki elutasítja a védőoltást, főleg akkor, ha egészségügyi dolgozóról van szó, jegyezte meg.
A jelenlevő újságírók egyike arra volt kíváncsi, mi szükség van a válságstábban az egészségügyi szakértőkre, ha a testület politikus tagjai egyetlen javaslatukat sem fogadják el, valamint arra is, miért nem ülésezett múlt héten a testület, de arra is, hogy miért nem tesz senki semmit, amikor napok óta 50, vagy annál több személy hal meg a Covid–19 szövődményeinek a következtében. Válaszában a kormány első embere közölte: azért történhetett meg, hogy bizonyos napokon az esetszám meghaladta a 8 ezret, valamint 50 körül alakul az elhunytak száma, mert az országban nem vették fel elegen a védőoltást. Az államvezetés mindent megtett, mostantól minden az egyén felelősségén múlik, közölte, majd kifejtette, hogy az egészségügyi szakértők azért vannak a testületben, hogy javaslatokat tegyenek és ezt is teszik.
Szintén elhangzott az a kérdés is, hogy mi lesz a hónapok óta emlegetett védettségi igazolványokkal. Erre válaszolva a miniszterelnök kifejtette: „Sokat gondolkodtunk erről. Mindent előkészítettünk. Megtörténhet, hogy egyszer majd bevezetjük. Ám az elmúlt hónapokban jobban megismerkedtem a szerbiai néppel és annak mentalitásával. Tudom, miként reagál a válságra. Egyszerűen lehetetlen lenne következetesen ellenőrizni a védettségi igazolványt."

Többen lélegeztetőgépen
A tegnapi járványjelentés értelmében egy nap leforgása alatt országszerte 23.903 koronavírustesztet végeztek el, ebből 7190 eredménye volt pozitív (30,1 %). A vizsgált egy napban 51 Covid-fertőzött hunyt el, 8481 a járvány kezdete óta, a halálozási arány 0,87 százalék. A kórházakban 6519 Covid-pácienst kezelnek, 269 lélegeztetőgépen van, 13-al több mint egy nappal korábban. Vajdaságban előző nap 1566 új fertőzést jegyeztek, ebből 385-öt Újvidéken.
Feljelentették Brnabićot és Ružićot
Dr. Slobodan Marinković egyetemi tanár a Danas napilapban megjelent szerzői szövegében megerősítette, hogy még múlt héten bűnvádi feljelentést tett Ana Brnabić, valamint Branko Ružić oktatási miniszter ellen. Marinković szerint a kormányfő mulasztással követett el bűncselekményt és ennek okán „egy hónap alatt az országban 200 ezren fertőződtek a vírussal, ezren pedig elhunytak". Az oktatási minisztert azért jelentette fel, mert szerinte veszélyezteti a gyerekek egészségét. Marinković álláspontja az, hogy valakinek felelnie kell a katasztrofális járványhelyzetért.
Emlékeztetőül, múlt héten az Összefogással a Covid ellen orvosi kezdeményezés egyebek mellett azt követelte, hogy az illetékesek vizsgálják felül azoknak az egyéneknek és intézményeknek a büntetőjogi felelősségét, akik a gyanú szerint mulasztásuk miatt elkövették az egészségügyi jogszabályok alkalmazásának elmulasztása járvány idején bűncselekményt.