2024. április 24., szerda

Az osztrák és a lengyel elnök elítélte Minszk politikáját

Bécs és Varsó szerint elítélendők a fehérorosz kormánynak az ellenzékkel szembeni lépései, akárcsak az, hogy Minszk külpolitikai eszközként próbálja felhasználni a menekülteket - jelentette ki Alexander Van der Bellen osztrák elnök kedden Varsóban az Andrzej Duda lengyel államfővel közös sajtóértekezleten.

Van der Bellen úgy értékelte: a lengyel-fehérorosz határon kialakul migrációs helyzet ,,egyáltalán nem csillapodik, sőt, ellenkezőleg". Közölte: Dudával a tárgyalások során elítélték ,,a fehérorosz kormánynak az ellenzékkel szembeni magatartását", és elítélendőnek találták azt is, hogy "a (minszki) rezsim a külpolitika eszközévé próbálja tenni (...) a menekültek kihasználását".

Duda megállapította: a fehérorosz hatóságok "lényegében kilökik a lengyel határra" a repülőgépekkel Minszkbe szállított migránsokat. Aláhúzta: Lengyelország "a lehető legjobban" teljesíti határvédelmi feladatát. Felidézte: a migránsok számára Varsó humanitárius segítséget ajánlott fel Minszknek, amely ezt nem fogadta el.