2024. április 23., kedd

Megbukott a parlamenti voksoláson a Cîțu-kormány

Megbukott Romániában a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Florin Cîțu liberális miniszterelnök vezette kormánya kedden a parlamenti szavazáson.

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) bizalmatlansági indítványát 281 képviselő és szenátor szavazta meg. A kormány megbuktatásához legkevesebb 234 voksra volt szükség.
A kabinet bukását a miniszterelnökkel nyílt konfliktusba került, a kormányból szeptember elején kilépett Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) idézte elő, és a bizalmatlansági indítvány megszavazásával bebizonyította, hogy nélküle a Cîțu-kabinet maradékának nincs parlamenti támogatása.
Ezek után Klaus Iohannis államfőnek kell egyeztetnie a pártokkal egy új kormány beiktatásáról, addig a Cîțu-kormány ügyvivőként vezeti az országot.
Sem szakértői kormány, sem nemzeti egységkormány alakításának lehetőségét nem támogatja Florin Cîţu mint ügyvivő miniszterelnök.
„Láthattuk, milyen volt a technokrata kormány 2016-ban. Nulla. Romániának nincs szüksége még egy ilyen tapasztalatra" – fogalmazott a kormányfő a parlament épületében adott nyilatkozatában a Krónika szerint.
Az RMDSZ mindvégig a koalíció helyreállítását támogatta.
„Ha azonban a parlament elfogadja a bizalmatlansági indítványt és a kormány megbukik, politikai megállapodásra van szükség a következő hat hónapra egy teljes jogkörű kormány felállítása érdekében" – mondta a parlament keddi ülésén az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese, Szabó Ödön még a bizalmi szavazás előtt.
A rendszerváltás óta a mostani a 44. bizalmatlansági indítvány Romániában. A bukaresti parlament eddig öt kormányt váltott le.